Comunitate

GRAMATICA ONLINE – CUM E CORECT – “Douazeci si unu de grade” sau “Douazeci si una de grade”?

Foto tablaDezacordul in gen al numeralelor ce au in componenta “unu” si “doi” cu substantivele pe care le determina este o greseala aparuta frecvent mai ales pe canalele media (in special la rubricile meteo). De altfel, Academia Romana a intocmit si un raport privind rezultatele monitorizarii greselilor, pe posturile principale de radio si televiziune, iar in lista erorilor semnalate de specialisti figura si acest dezacord. Intrucat exista dubii, nu doar printre jurnalisti, in privinta acestei probleme, vom incerca, pe cat ne sta in putinta, in lectia de gramatica de astazi, sa le clarificam.

In primele lectii de gramatica publicate in ziarul electronic emaramures.ro, semnalam faptul ca numeralul cardinal doi, (precum si cel ordinal – al doilea etc), dar si celelalte ce au in componenta doi (doisprezece, douazeci si doi, treizeci si doi etc) trebuie folosite la forma de feminin atunci cand se refera la substantive feminine sau neutre. Prin urmare, corect vom spune/scrie: “ora doua”, “clasa a douasprezecea”, “treizeci si doua de grade”, “douasprezce scaune” etc (si nu ora doi, clasa a doisprezecea, treizeci si doi de grade, doisprezece scaune etc).

Situatia se complica – putin – in cazul numeralelor compuse cu “unu” (adica douazeci si unu, patruzeci si unu etc). De altfel, in aceste cazuri, se observa si o mai mare frecventa a erorilor comise de vorbitori. Concret, atunci cand, de pilda, numeralul “douazeci si unu” se refera la substantive neutre, acordul se face la genul masculin. Adica, vom spune corect “douazeci si unu de scaune”, “treizeci si unu de dulapuri”, “patruzeci si unu de geamuri” sau “douazeci si unu de grade”.

Pentru a evita eroarea, se poate verifica genul substantivelor la care se refera numeralul. Daca e vorba de un substantiv neutru (un scaun/doua scaune; un grad/doua grade), atunci, evident, corect va fi “douazeci si unu de scaune/de grade/de dulapuri” si nu “douazeci si una de scaune/ de grade/de dulapuri”. In concluzie, doar prima varianta din titlu este corecta.

Asupra exceptiilor privind acordul numeralului cu substantivul in exprimarea datei, respectiv a zilei, vom reveni intr-o viitoare lectie de gramatica.
Sursa: Monica Pop