Actualitate

GIR EUROPEAN – Din toamna, baimarenii isi pot izola termic blocurile din bani nerambursabili

Foto Reabilitare bloc Baia Mare (c) eMM.roLucrarile de izolare termica pentru blocurile de locuinte din Baia Mare construite in perioada 1950-1990 pot fi facute din fonduri europene nerambursabile, incepand din toamna acestui an. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a anuntat ca schema de finantare, pentru care s-a primit acceptul Comisiei Europene, se va aplica blocurilor din municipiile resedinta de judet in care locuiesc categorii sociale vulnerabile si familii cu venituri reduse, ceea ce in limbaj european se traduce prin faptul ca peste 50% dintre proprietarii locuintelor din cladire au un venit net lunar pe membru de familie de maximum 500 de euro.

Beneficiarii vor trebui sa participe financiar cu maximum 40% din pretul total al lucrarilor. Restul fondurilor necesare pentru fiecare lucrare se asigura din Fondul European de Dezvoltare Regionala si bugetul de stat. In cazul in care venitul net pe membru de familie este de sub 150 de euro pe luna, cota de participare de 40% a respectivului proprietar va fi acoperita din bugetul local (30%) si din contributia asociatiei de locatari (10%).

De asemenea, daca peste jumatate dintre proprietarii din cladire au un venit net pe membru de familie sub 350 de euro pe luna, vor beneficia de 20% contributie a autoritatii publice locale si 20% a asociatiei de proprietari. In conditiile in care peste jumatate dintre proprietarii din cladire au un venit net pe membru de familie sub 500 de euro pe luna, vor beneficia de 10% contributie a autoritatii publice locale si 30% a asociatiei de proprietari.

Schema de finantare beneficiaza de un buget total de 304 de milioane de euro (150 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala si 154 de milioane de euro din contributii de la bugetul de stat, bugetele locale si cele ale asociatiilor de proprietari).
Sursa: Catalin Vischi