TIC

GERMANIA – Plangere impotriva a trei directori ai Facebook, acuzati ca nu au actionat suficient impotriva comentariilor rasiste

Parchetul din orasul Hamburg examineaza o plangere impotriva a trei directori ai retelei de socializare Facebook, acuzati ca nu au actionat suficient impotriva comentariilor rasiste ale internautilor in Germania pe fondul crizei migratiei, a relatat luni saptamanalul Der Spiegel pe site-ul sau, potrivit AFP. “A fost depusa o plangere pentru incitare la ura. Aceasta este in prezent examinata”, a confirmat luni pentru AFP Parchetul din Hamburg, oras unde se afla sediul Facebook din Germania.

“Facebook Germania incurajeaza difuzarea unor incitari la ura, a unor materiale pasibile de pedeapsa, prin actiunile sale din Germania”, se arata in plangerea depusa de avocatul bavarez Chan-jo Jun impotriva a trei directori ai Facebook Germania, explica Spiegel Online. Reteaua de socializare a creat o functie care le permite utilizatorilor sa semnaleze comentariile rasiste, insa acestea nu sunt sistematic sterse, Facebook atragandu-si critici din partea autoritatilor germane, in contextul in care sosirea in Germania a sute de mii de solicitanti de azil a determinat inmultirea comentariilor online care indeamna la ura.

Avocatul Chan jo-Jun a semnalat retelei Facebook peste 60 de comentarii, considerate a fi incitari la ura si la calomnie sau care reprezentau apeluri la violenta. Majoritatea nu au fost sterse, cu justificarea ca nu incalcau carta retelei de socializare, potrivit Spiegel Online.

Ministrul german de Justitie, Heiko Maas, a trimis la sfarsitul lunii august o scrisoare retelei Facebook pentru a cere o mai buna aplicare a cartei sale comunitare, menita a garanta suprimarea mesajelor rasiste.

Facebook Germania a anuntat la mijlocul lunii septembrie noi masuri pentru combaterea rasismului in randul utilizatorilor sai, propunand in special un parteneriat cu o organizatie care controleaza continutul.

Sursa: Agerpres