Stiri externe

GERMANIA – Angela Merkel isi mentine politica legata de refugiati

Cancelarul german, Angela Merkel, ramane increzatoare in politica sa de deschidere fata de refugiatii care sosesc in numar mare in Germania, respinge criticile si este putin sensibila la scaderea cotei sale de popularitate in sondaje, potrivit unui interviu care urmeaza sa apara luni, citat de AFP.

“Pentru mine, aceasta face parte din umanismul fundamental al tarii noastre de a primi refugiatii cu simpatie, la fel ca orice alta fiinta umana”, a declarat cancelarul intr-un interviu pentru cotidianul popular Bild.

“Sondajele nu reprezinta unitatea mea de masura”, a adaugat Angela Merkel, in timp ce popularitatea partidului sau, CDU (Uniunea Crestin-Democrata), a coborat la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, din cauza afluxului de refugiati in Germania care provoaca puternice tensiuni, in special in cadrul familiei politice a sefei executivului federal.

In pofida numarului tot mai mare de critici, Angela Merkel, care se pronunta pentru deschidere fata de refugiati, ramane ferma pe pozitiile sale. Recent, ea a lansat o ofensiva in incercarea de a convinge opinia publica, din ce in ce mai reticenta cu privire la meritele acestei politici, si de a demonstra lipsa de utilitate a propunerilor de a inchide granitele.

Este, totusi, nici mai mult, nici mai putin decat ceea ce doreste partidul frate din Bavaria al CDU, Uniunea Crestin Sociala (CSU), in conflict deschis cu cancelarul federal in ultimele saptamani.

Angela Merkel este de parere ca se bucura in continuare de sprijinul partidului sau. “Sunt ferm convinsa de acest lucru. Nu ma surprinde ca exista membri ai CDU care sunt ingrijorati. Suntem un mare partid popular, in randul caruia au existat intotdeauna mai multe curente: liberali, crestin-democrati si conservatori”, a subliniat ea.

Cu acelasi prilej, cancelarul german a lansat un nou apel Europei la solidaritate. “Intreaga Europa trebuie sa se angajeze pentru securizarea frontierelor Uniunii Europene si o repartitie echitabila a refugiatilor intre tarile membre. De asemenea, trebuie sa actionam dincolo de Europa”, a mai pledat ea.

Angela Merkel a promis accelerarea constructiei de locuinte pentru a primi in conditii mai bune migrantii in Germania, unde sunt asteptati in acest an intre 800.000 si un milion de solicitanti de azil. Cancelarul federal a anuntat, totodata, accelerarea expulzarilor din Germania pentru migrantii care “nu au nicio perspectiva de a putea ramane” in tara.

Sursa: Agerpres