Actualitate

Ger de crapă pietrele, persoane fără adăpost transportate la UPU, copaci prăbușiți sub greutatea zăpezii pe DJ 183, Valea Neagră-Izvoare

Vremea a fost în 3 ianuarie ușor mai rece decât normalul termic la perioadei, geroasă noaptea. Cerul a fost temporar noros ziua, mai mult senin noaptea. Local în cursul zilei, a nins slab. Cantitatea maximă de precipitații înregistrată a fost de 2.5 l/mp, la Suciu de Jos. Vântul a suflat slab la moderat. Temperaturile maxime au fost de -2 grade la Tg. Lăpuș, Ocna Șugatag și -1 grad la Baia Mare, Sighetu Marmației. Izolat, la munte s-a semnalat ceață.

Stratul de zăpadă măsura aseară până la 60 cm la Baraj Firiza.

La primele ore ale dimineții temperatura aerului era cuprinsă între -15 grade la Sighetu Marmației, -13 grade la Cavnic și -12 grade în Baia Mare, Târgu Lăpuș, Ocna Șugatag, -11 grade la Borșa, Vișeu de Sus, Petrova, Baia Sprie -10 grade la Seini, Șomcuța Mare. Cel mai frig a fost în Pasul Gutâi -17 grade și -19 la Vf.Iezer.

Circulația rutieră se desfășoară pe sectoarele de drumuri naționale în condiții de iarnă. Zăpadă frământată se găsește depusă pe carosabilul DN18, în Pasul Prislop, între km 156 și km 180, unde măsoară până la 1 cm. Celelalte sectoare de drumuri naționale au carosabilul parțial umed și umed. Angajații secției de drumuri au acționat cu 10 utilaje și au împrăștiat 52 tone sare. Cerul este parțial acoperit, vizibilitatea este bună în trafic.

Valori ale temperaturii aerului la această ora: -13 grade la Cavnic, -12 grade în Baia Mare, Sighetu Marmației, Târgu Lăpuș, -11 grade la Borșa, Vișeu de Sus, -10 grade la Ocna Șugatag, Baia Sprie, Seini, Șomcuta Mare.

Angajații Serviciului Județean de Ambulanță au transportat la Unitatea de Primire Urgență a Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, două persoane fără adăpost care au avut probleme de sănătate din cauza temperaturilor scăzute.

Nivelurile și debitele cursurilor de apă au fost ușor variabile. Temperaturile scăzute au favorizat formarea a două poduri de gheață pe râurile Mara și Barsau. Gheață este prezența la malurile râurilor Tisa, Vișeu, Vaser, Iza, Botiza, Mara, Nistru. Curg sloiuri de gheață pe râurile Lăpuș, Suciu, Cavnic, Mara, Izei, Vișeu și Tisa. Exploatarea acumulării hidrotehnice Stramtori-Firiza se realizează în condiții de siguranță, conform regulamentului.

Stratul de zăpadă măsoară: 77 cm la Cavnic, 72 cm în Pasul Gutâi, 70 cm la Baiut, 69 cm la Firiza, 50 cm la Coroieni, 39 cm la Grosii Tiblesului, 38 cm la Moisei, 33 cm în Poiana Borșa, 30 cm la Mara și Vișeu de Sus. 27 cm la Târgu Lăpuș, 26 cm la Vf. Iezer, 20 cm în Baia Mare, 17 cm la Ocna Șugatag, 15 cm la Sighetu Marmației.

Pe DJ 183, Valea Neagră-Izvoare s-au prăbușit, sub greutatea zăpezii, patru arbori pe partea carosabilă. Drumul județean a fost degajat de către pompierii militari.

Vremea va rămâne și astăzi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineață. Cerul va fi variabil. Izolat la munte va ninge slab. Vântul va suflă slab la moderat, cu unele intensificări în zona montană înalta spulberând zăpadă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -6 și -3 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -14 și -10 grade.

Ninsori pe arii extinse, sunt prognozate mâine, 5 ianuarie. Vremea va rămâne rece în continuare, Vântul va suflă slab la moderat, cu unele intensificări în zona montană înalta viscolind sau spulberând zăpadă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -7 și -4 grade, iar cele minime, în creștere față de noaptea precedentă, între -8 și -5 grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *