Monden

GAYFEST ROMANIA – Loredana Groza va canta in deschiderea GayFest 2012

Cea de-a noua editie a GayFest, organizata de Asociatia Accept, va avea loc in acest an in perioada 25 iunie – 1 iulie, o prezenta speciala in cadrul manifestarii fiind Loredana Groza, ambasador al programului “Eu sunt! Tu?”, program de prevenire HIV si se construire a comunitatii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender) al fundatiei PSI Romania.

Festivalul GayFest din acest an va contine o serie de evenimente culturale, de la piese de teatru la expozitii, concerte si discutii in care vor fi abordate teme diferite despre problemele si modul de intelegere a problematicii normalitatii.

“Si in acest an, scopul nostru, prin activitatile pe care le propunem pe parcursul unei intregi saptamani, este sa promovam o societate care respecta diferenta si in care toti cetatenii sunt tratati in mod egal. Ce o sa facem diferit anul acesta este ca punem accentul in primul rand pe faptul ca noi, ca fiinte umane, suntem definiti de valorile pe care ni le asumam, indiferent care este orientarea noastra sexuala sau identitatea de gen”, a declarat Irina Nita, director executiv in cadrul Asociatiei Accept, la o conferinta de presa.

Loredana Groza a facut un apel catre toti romanii sa nu se mai uite cu teama la persoanele LGBT si sa-i sustina, numai in acest fel existand posibilitatea “schimbarii mentalitatilor”.
Doresc sa fac un apel catre toti romanii heterosexuali si ii rog sa nu le fie teama si sa-si declare deschis sprijinul, numai astfel putem sa schimbam mentalitati. Imi doresc ca, alaturi de persoanele LGBT, sa vad si mii de romani heterosexuali la Marsul Diversitatii din acest an, in acest fel aratand ca le pasa si ca ne indreptam catre o societate care isi asuma opiniile. Eu ii astept cu drag”, a declarat Loredana.

Artista a precizat si ca unul dintre motivele pentru care sustine persoanele LGBT este faptul ca are “foarte multi prieteni care fac parte din aceasta comunitate”, printre acestia aflandu-se actori, cantareti, make-up artisti.

Prezent la conferinta de presa, consilierul de stat Remus Cernea si-a declarat sustinerea pentru comunitatea LGBT. “Tin sa marturisesc ca este a sasea editie a GayParade la care voi participa. Pana acum am participat in calitate de reprezentant al societatii civile sau de presedinte al unui partid. Acum este pentru prima data cand o voi face in calitate de consilier de stat, de membru al guvernului”, a spus Remus Cernea.

Printre activitatile din programul GayFest 2012 se numara “Biblioteca vie” care se va tine luni, de la ora 17,00, la Cafe Voyage, unde vor putea fi imprumutate “carti”, acestea fiind de fapt “Fiinte umane” ele urmand sa intre, pentru 20-30 de minute, in dialog personal cu cititorul, filme precum “Baietii Roma”, care va fi proiectat la luni la Centrul Ceh de la ora 20,00, “Fii lui Tennessee Williams” – marti la Home Matasari de la ora 21,00, sau “Anii tainuti” – duminica, 1 iulie, la Muzeul Taranului Roman de la ora 17,00.

Vineri, 29 iunie, de la ora 19,00, la Green Hours, va putea fi vizionata piesa de teatru “Jehanne Unscharfh’, urmand ca de la ora 20,00, spectatorii sa poata urmari filmul “Devenind Penny”.

Scream Club si DJ Bogman vor putea fi urmariti joi, 28 iunie, in concertul pe care il vor oferi, de la ora 22,00, la Club Control, in timp ce sambata, doritorii vor putea participa la un workshop de samba si la o scriere de pancarte pentru Marsul Diversitatii.

Ca in fiecare an, Marsul Diversitatii va avea loc pe traseul deja consacrat, intre Piata Unirii, Piata Constitutiei si Metrou Izvor, sambata, intre orele 17,00-19,00.

Spatiul de parada va fi complet securizat si va fi inchis cu ceva timp inainte de parada pentru a nu exista niciun fel de probleme, a declarat Irina Nita, director executiv in cadrul Asociatiei Accept.

Asociatia Accept este prima organizatie neguvernamentala de drepturile omului din Romania care apara si promoveaza drepturile LGBT, la nivel national.

“Eu sunt! Tu?” este un program de prevenire HIV si de construire a comunitatii LGBT, implementat de fundatia PSI Romania. Misiunea programului este de a crea in Romania o comunitate gay mai responsabila, mai unita si mai sanatoasa, prin scaderea numarului de infectii cu HIV si prin cresterea gradului de incredere si solidaritate intre membrii comunitatii.

Sursa: Agerpres