Actualitate

FURTUNA – PAGUBE – Vijelia si inundatiile au facut ravagii in cinci localitati din Maramures

 Foto: copac cazut in drum (c) eMaramures.ro
Foto: vijelie Baia Mare (c) eMaramures.ro 

Cinci localitati din Maramures, inclusiv municipiul Baia Mare, au fost afectat de furtunile inregistrate in judet in ultimele doua zile. Deocamdata o evaluare a pagubelor nu s-a facut, oficialii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta precizand ca acestea s-au inregistrat in municipiul resedinta – Baia Mare, dar si in Dragomiresti, Rona de Sus, Feresti si Oncesti. Grav afectata a fost localitatea Rona de Sus, unde precipitatiile abundente au format torenti, care au inundat 10 anexe gospodaresti si 20 de subsoluri de case. Colmaterea podurilor si podetelor a dus la revarsarea vailor si paraielor care au transportat noroi, pietris si material lemnos pe carosabilul DN 18, pe o distanta de 800 metri, respectiv pe DJ 186, pe 1,3 km, la Rona de Sus. Au mai fost afectate de inundatii 1,8 km de drum comunal (DC 1,8), respectiv 6,5 km de strazi si ulite. 

De asemenea, au fost inundate sase hectare de terenuri cultivate – cinci la Rona de Sus si un hectar la Dragomiresti, respectiv un hectar de pasuni si fanete la Rona de Sus. La Oncesti si Feresti apele unor vai si paraie au inundat subsolurile si curtile unor gospodarii.

In municipiul Baia Mare, rafalele de vant au smuls acoperisurile unor locuinte si gospodarii in zona Dealului Dura, unde a afectat si obiective al unor societati comerciale. Viteza vantului a avut in Baia Mare peste 76 km/h. Tot in municipiul resedinta de judet s-a intervenit pentru indepartarea unui acoperis afectat de vijelie. Pompierii militari au urcat pe acoperisul blocului si au taiat cu drujba bucatile de material lemnos smulse de vant si pe care le-au indepartat apoi, impreuna cu placile ondulate din compozit.

Comitetele locale pentru situatii de urgenta din localitatile afectate vor proceda la evaluarea pagubelor si vor transmite datele pentru a fi comunicate la Ministerul Administratiei si Internelor.

Au cazut precipitatii insemnate pe raza mai multor localitati: Sacel, 30,2 l/mp; Ulmeni: 24,5 l/mp; Firiza: 21,2 l/mp; Feresti: 20 l/mp. In localitatea Copalnic a cazut grindina cu dimensiunea de pana la 5 mm.

Precipitatiile sub forma de ploaie torential au dus la cresterea debitelor si nivelurilor pe raurile Iza si Baicu, unde s-au format viituri si au produs pagube pe raza orasului Dragomiresti. La statia hidrometrica Sacel, pe raul Iza, a fost depasita cota de atentie cu 7 cm. Viitura formata pe raul Baicu, in zona localitatii Dragomiresti, a afectat o aparare de mal, pe o lungime de 50 metri, fiind distrusa aproximativ 70% din lucrare.

CITESTE SI:

Sursa: Ioana Osan