Actualitate

FURT DIN MERS – Hotii din TIR-uri i-au fortat pe transportatori sa isi modifice traseele din sudul tarii (VIDEO)

 Foto: hoti din TIR (c) eMaramures.ro
 Foto: Japo - Dan Grigore Dragos

Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Dincolo de preturile tot mai mari pentru combustibil si de pagubele provocate de drumurile proaste din tara, transportatorii se confrunta si cu o alta problema care a luat amploare in ultima perioada. Grupari specializate in furtul de marfuri ataca masinile de transport chiar si in timpul mersului dupa o metoda ”importata” din strainatate. Chiar si o firma de transport din Baia Mare a fost pradata prin aceasta metoda, iar acum tiristii au cateva trasee pe care le evita ca sa poata ajunge cu marfa la destinatie.

Soselele din sudul tarii au devenit in ultima perioada din ce in ce mai nesigure pentru transportatori care de multe ori s-au trezit cu TIR-urile golite. Una dintre cele mai importante grupari care se ocupa cu furturile din camioane si care au facut ca numerosi transportatori sa evite unele rute din acea parte a tarii a fost destructurata zilele trecute, politistii reusind sa prinda in flagrant mai multe persoane care, precum niste cascadori, reuseau sa sustraga bunurile din masinile de transport aflate in mers.

”Pana ce s-a mediatizat acest caz, s-au intamplat multe, in sudul tarii, in special pe ruta Sibiu – Bucuresti. E traficul foarte mare de camioane acolo, si romanesti si straini si acest flagel ne este cunoscut noua, transportatorilor. De aceea, multa camioane ale noastre nu au voie sa mearga pe aceasta ruta. Noi un singur furt am avut, cand ni s-a furat ulei de motor dar au fost firme de la care s-a furat marfa de mare valoare”, a declarat Simion Bizau, administratorul unei firme de transport din Baia Mare.

Pericolul este cu atat mai mare in strainatate, unde autostrazi din Franta sau Italia sunt un adevarat cosmar pentru soferii care trebuie sa isi petreaca noaptea in parcari nepazite. La faima negativa a soselelor din Franta au contribuit si gastile de maramureseni care se ocupau cu astfel de furturi. De altfel, unul dintre celebrii interlopi baimareni – Dan Grigore Dragos, zis ”Japo” sau Japonezu’ a fost arestat in Olanda tocmai pentru acest tip de furturi. S-a intamplat in primavara anului trecut, dupa zeci de perchezitii pe care politistii romani si francezi le-au facut in Maramures, dar si in Franta, Germania si Ungaria, unde banda de pradatori lucra cu precadere.

In Franta, camioanele nu stau decat in parcari pazite. Daca stai intr-o parcare nepazita, automat trebuie sa deschizi la duba usa sau prelata, ca sa se vada ca e marfa fara valoare. Daca e marfa cu valoare, nu ai ce cauta. Cel putin sudul Frantei este cea mai periculoasa zona de acest fel. Zone periculoase sunt si in Italia, unde la fel nu ai ce sa parchezi noaptea intr-o parcare nepazita”, a explicat Simion Bizau. 

Tot in tarile din Uniunea Europeana, hotii obisnuiesc sa fure semiremorca TIR-ului cu totul cat si cardurile de combustibil ale soferilor, inlocuindu-le cu altele care sunt goale. Transportatorii spun ca de multe ori hotii actioneaza la pont sau sunt intelesi cu soferii care transporta marfuri valoroase si care sunt in cautarea unui castig usor.

CITESTE SI:
ACTUALIZARE – DESCINDERI – Hoti din TIR-urile aflate in mers, ridicati cu mascatii din mai multe judete ale tarii (VIDEO)
Sursa: Andrei Gherghel