Actualitate

FUNCTII IN JUSTITIE – Kovesi ia in calcul prelungirea mandatului lui Daniel Morar la DNA

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a afirmat, miercuri seara, ca ii va prelungi mandatul lui Daniel Morar de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie daca nu apare altceva. Mandatul lui Daniel Morar la sefia DNA expira pe 12 august, insa, dupa cum a precizat, intr-o emisiune la Digi 24, procurorul general al Romaniei, la Directia Nationala Anticoruptie sunt mai multe posturi vacante, inclusiv sefi de sectii sau adjuncti de directii.

“Ca m-ati intrebat de dl procuror sef Morar, dumnealui este delegat. Daca nu apare niciun fel de propunere sau nu este numita o alta persoana, legea prevede ca el este delegat pe o perioada de sase luni. De altfel, acest lucru (prelungirea – n.r.) a fost facut cu toti cei care au detinut functii de conducere pana la numirea unui alt procuror”, a explicat Kovesi.

De altfel, in contextul in care chiar mandatul Laurei Codruta Kovesi expira in luna octombrie, procurorul general a subliniat importanta numirii mai intai a unui alt procuror general pentru ca acesta, ulterior, sa isi poata forma echipa cu care sa lucreze.

“Din perspectiva mea, cred ca ar fi foarte important ca mai intai sa fie numit un procuror general si abia apoi sa fie ocupate celelalte functii de conducere. Este extrem de importanta colaborarea dintre procurorul general si procurorul sef al DNA, sa existe o buna comunicare, sa existe aceeasi viziune manageriala pentru ca nici unul, nici celalalt nu poate sa faca nimic daca nu lucreaza impreuna. In al doilea rand, cred ca este extrem de important ca cel care va fi procuror general sa poata sa isi faca echipa. Cred ca procurorul general care vine trebuie sa aiba aceleasi drepturi pe care le-am avut si eu de a-si face echipa, de a-si alege oamenii cu care sa lucreze, sa fie garantata stabilitatea, continuitatea si independenta decizionala, la fel cum ne-a fost asigurata si noua”, a sustinut procurorul general al Romaniei.

Ea s-a declarat de acord cu ceea ce s-a scris in raportul Comisiei Europene privind justitia din Romania “in sensul ca trebuie sa fie numiri transparente, proceduri transparente, pe criterii riguroase, ca aceste numiri trebuie sa se faca in perioada in care exista o legitimitate institutionala”.

Intrebata daca ar fi interesata de o rocada intre ea si Daniel Morar, Laura Codruta Kovesi a spus ca acesta lucru este prematur de spus. “Eu mai am doua luni de mandat, o sa ma gandesc la ce doresc sa fac. Pot sa va spun ca doresc foarte mult sa lucrez in sistemul judiciar si, daca va fi nevoie de experienta mea intr-o anumita functie, sigur ca pot sa accept acest lucru, dar in principal doresc sa lucrez in sistem”, a mai spus Kovesi.
Sursa: Agerpres