Comunitate

FRAUDA LA BAC – Numerosi elevi din Targu Lapus, dati afara din examen pentru ca au copiat cu ajutorul unor profesori (VIDEO)

Examen (c) sxc.huVezi VIDEO
ACTUALIZARE: Proba de astazi, 4 iulie, a bacalaureatului a provocat un scandal la Targu Lapus, unde 14 elevi au fost dati afara din examen pentru copiat. Ei aveau fituici cu rezolvarea subiectelor primite dimineata la proba de matematica scris, ceea ce persupune complicitatea unor profesori. La liceul teoretic Petru Rares din localitate, unde sunt arondate trei unitati de invatamant, au loc verificari in acest moment. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean au aratat ca tinerilor nu li se va mai permite sa continue examenul si ca se incearca descoperirea celor care le-au furnizat rezolvarea problemelor.

Cei 14 elevi au fost surprinsi copiind de catre unul dintre profesorii care superviza desfasurarea probei in salile de clasa. El a chemat presedintele comisiei de examen, care a descoperit frauda si i-a eliminat din examen pe candidatii in cauza. O serie de investigatii au fost demarate la liceul teoretic “Petru Rares” din Targu Lapus, mai multe persoane fiind interogate cu privire la incident.

”A fost o situatie neplacuta, la centrul de examen de la Liceul «Petru Rares» din Targu Lapus, acolo 14 candidati sunt in situatia de a fi eliminati din examen, pentru ca au incercat fraudarea examenului la proba de matematica. Investigatiile sunt spre finalizare – sunt niste proceduri care trebuie respectate, respectiv se iau declaratii de la candidatii aflati in aceasta situatie, de la cei doi profesori supraveghetori, eventual si de la vecini, de la cei din proximitatea candidatului”, a precizat pentru eMaramures purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, Pavel Filip.

Reprezentantii ISJ Maramures au explicat ca asupra celor 14 candidati au fost gasite coli de hartie cu rezolvarea subiectelor existente in varianta extrasa. Elevii au fost eliminati din examen, vor fi declarati respinsi in aceasta sesiune a bacalaureatului si vor avea dreptul sa sustina din nou examinarea abia in toamna lui 2013.

Au avut solutiile rezolvate la probleme, pe suport de hartie, si in felul acesta au incercat sa copieze. Noi stim ca matematica este o disciplina care le ridica probleme unora dintre candidati, dar in acelasi timp stiau foarte bine ca orice tentativa de fraudare a examenului se sanctioneaza. Au riscat, sunt eliminati din examen si doua sesiuni nu au dreptul sa participe la examenul de bacalaureat”, a explicat Pavel Filip.

Pentru a se verifica prin ce modalitate au ajuns elevii in posesia raspunsurilor la examenul de matematica, va fi urmarita inregistrarea video din timpul examenului. In cazul in care se descopera ca elevii au fost ajutati sa copieze de catre unul sau mai multi profesori, investigatia va fi preluata de catre organele de politie, deoarece este vorba de o infractiune condamnata de Codul Penal. 
Sursa: Gabriela Kuhajda