Sport

FOTBAL – SCANDALURI – Mahalagismul din campionatul intern tine departe arbitrii romani de meciurile de top din Europa (VIDEO)

Foto: fotbalVezi VIDEO
Desele scandaluri din fotbalul national au facut ca la EURO 2012 sa nu fie prezenti cavaleri ai fluierului din Romania. Afirmatia le apartine reprezentantilor Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), prezenti recent in Baia Mare. Acestia au semnalat ca, desi sunt patru sau cinci arbitri romani foarte buni, nu vor putea sa participe la competitii internationale pana cand razboiul impotriva lor nu se va sfarsi.

De aproximativ 20 ani Romania nu a mai avut arbitri la turneele finale ale campionatelor europene sau mondiale din cauza suspiciunilor care planeaza asupra calitatii prestatiei lor, intretinuta de vesnic nemultumitii presedinti de cluburi. Potrivit oficialilor CCA, problema vine chiar din interior, scandalurile din campionatul intern care ii vizeaza pe arbitri fiind un motiv suficient ca UEFA sa nu ia in considerare romani pentru delegarea la meciuri importante.

”Ne-a dat un raspuns foarte clar si UEFA atunci cand am intrebat de ce noi nu mergem in competitiile mari? Ne-a spus foarte simplu si foarte diplomatic: «Pai, nici voi nu aveti incredere in arbitrii vostri.» Ce poti sa-i mai spui unui om care iti spune un astfel de lucru?”, a intrebat Ion Craciunescu, presedintele CCA.

Ungaria ar putea fi un exemplu pentru romani. Vecinii unguri au doi arbitri care sunt cotati printre cei mai buni din lume. Oficialii CCA au explicat insa ca in campionatul maghiar nu se intalnesc mahalagismele de la noi, iar in momentul in care un cavaler al fluierului greseste nu sunt adusi arbitri din strainatate, asa cum se intampla la noi.

”In conditiile date, chiar nu se poate face performanta. Noi ne luptam cu niste mori de vant si, de exemplu, situatia Comisiei Centrale a Arbitrilor este incerta de la o saptamana la alta. Si in conditiile astea noi trebuie sa facem performanta”, a spus si Aron Huzu, vicepresedintele CCA.

De cativa ani arbitri romani au reinceput sa fie delegati la meciuri din cupele europene, insa doar in fazele de inceput ale competitiilor. Chiar baimarenii Cristian Balaj si Zoltan Szekely au arbitrat in aceste competitii. Nici unul dintre arbitrii din Romania nu a fost delegat insa la turnee inter-tari.
Sursa: Andrei Gherghel