Sport

FOTBAL – Ion Craciunescu: “Primul conflict pe care l-am avut cu un conducator de club a fost din cauza lui Cristi Balaj” (VIDEO)

Foto: Ion Craciunescu (c) eMaramures.roVezi VIDEO
Cursurile de instruire pentru arbitrii si observatorii din Liga 1 de fotbal continua azi in Baia Mare. Si daca presedintele Asociatiei Judetene de Fotbal, arbitrul Cristian Balaj, marturisea ca acest eveniment a ajuns sa fie gazduit de Maramures la o initiativa a lui, Ion Craciunescu, presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor a marturisit azi mai multe legaturi cu judetul nostru decat ne-am fi asteptat. De Maramures il leaga nu numai primul conflict cu un conducator de club, ci si… fiica sa, care a fost recent ceruta in casatorie de un maramuresean.

– “Cand l-am vazut prima data pe arbitrul Cristian Balaj in Liga 1 am spus ca este unul din marile talente pe care le avem”

Cand il intreb de arbitrul FIFA Cristian Balaj, Ion Craciunescu zambeste si deapana amintiri: “Cand am venit prima oara la Comisia Centrala de Arbitri, primul conflict pe care l-am avut cu un conducator de club a fost din cauza lui Cristi Balaj. Era acuzat Cristi Balaj de niste meciuri la Iasi si Bistrita, eu vazusem meciurile respective si mie chiar nu mi s-a parut ca acel conducator ar fi avut dreptate. M-am certat si nu am mai vorbit cu el pentru ca arbitrul Cristian Balaj avea dreptate”.

A fost doar primul conflict cu un conducator de club, intre timp Ion Craciunescu s-a calit. Si a continuat sa mizeze pe baimarean. “Eu cand l-am vazut prima data pe arbitrul Cristian Balaj in Liga 1 am spus ca este unul din marile talente pe care le avem: avea cunostinte foarte bune despre arbitraj, tinuta buna si spuneam ca, in cativa ani, daca va fi indrumat cum trebuie, va fi un arbitru care isi va construi o cariera internationala. Pe palierul acesta erau doi atunci: Balaj si Tudor, amandoi cu calitati multe peste ce am vazut la arbitri care au ajuns la Campionate Mondiale sau Europene. Ambii, insa, au platit un tribut greu din cauza a ceea ce exista la noi, a sistemului din Romania. Iar pierderea nu a fost numai a lor, ci si a fotbalului romanesc, a noastra. Pentru ca si Balaj si Tudor puteau ajunge la marile competitii daca se ducea o politica normala in ceea ce-i priveste”.

– despre Zoli Szekely: “Daca se uita acum inapoi, eu zic ca nu are ce sa regrete”

Presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor din Romania nu il uita nici pe celalalt baimarean FIFA. “Zoli Szekely este un arbitru care mie nu mi-a generat probleme, mi-a conferit siguranta. Este un om foarte serios. A fost pe lista FIFA si a fost un arbitru asistent valoros din fotbalul romanesc. Din pacate isi termina mandatul in iarna si pune punct activitatii de arbitru. Daca se uita acum inapoi, eu zic ca nu are ce sa regrete”.

– fiica lui Craciunescu, ceruta in casatorie de un maramuresean

Din vorba in vorba si cu o doza sporita de emotii, dupa ce a vorbit despre legaturile profesionale cu Maramuresul, Ion Craciunescu a ajuns sa se simta destul de confortabil incat sa treaca la marturisiri personale.

“Sunt putin emotionat acum pentru ca s-a intamplat un lucru inedit in viata mea si e bine ca s-a intamplat. Saptamana trecuta m-am pomenit cu fiica mea ca a venit acasa si mi-a zis “Tata, vin cu un baiat!” Baiatul este din Maramures si mi-a zis “Am venit sa o cer in casatorie pe fiica dumneavoastra!”. Uite ca le-am mai dat un subiect la carcotasi: vor spune ca de aceea am venit in Maramures pentru ca fiica mea se marita cu un maramuresean si am vreun interes pe aici. Fiica mea mi-a spus “E cam emotiv”, iar eu i-am raspuns: “Pai Balaj nu e emotiv si tot din Maramures e!” A fost un moment special in viata, e ceva extraordinar. Imi faceam socoteala ca pana in Maramures sa vin la ea nu e mult, doar ca baiatul sta in America… Sunt oameni seriosi maramuresenii. Asa ca o simt in siguranta. Sa dea Dumnezeu sa le fie bine maramuresenilor!”

Cursurile pentru arbitrii si observatorii din Liga 1 continua in Baia Mare pana duminica.

CITESTE SI:
FOTBAL – LIGA 1 – Pista de tartan inexistenta in Baia Mare, subiect “titular” la deschiderea cursurilor arbitrilor si observatorilor (VIDEO)
FOTBAL – Cursul de instruire al arbitrilor si observatorilor din Liga 1 are loc in Baia Mare (GALERIE VIDEO)
Sursa: Ramona-Ioana Pop