Sport

FOTBAL – FRF poate fi suspendata sau chiar exclusa din cadrul FIFA

Federatia Romana de Fotbal (FRF) ar putea fi suspendata sau chiar exclusa din cadrul Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), in cazul in care nu va respecta regulamentele internationale, cu atingere directa la cazul Universitatii Craiova, care s-a adresat instantelor civile inainte de a epuiza caile de atac sportive. Conform corespondentei dintre FRF si FIFA, data publicitatii pe site-ul FRF, ”in ceea ce priveste posibilele sanctiuni aplicate Federatiei Romane de Fotbal in cazul nerespectarii prevederilor statutare, avand in vedere corespondenta noastra din 16 septembrie si 4 noiembrie 2011, facem trimitere la art. 66 din Statutul FIFA, conform caruia incalcarea prevederilor Statutului FIFA va fi pedepsita conform Codului disciplinar al FIFA.

Din punctul nostru de vedere, credem ca aceasta trimitere este suficienta, avand in vedere ca o enumerare a tuturor sanctiunilor posibile mentionate la art. 10-12 din Codul disciplinar al FIFA este inutila. De asemenea, dorim sa reliefam faptul ca incalcarea obligatiilor ce ii revin de catre o asociatie membra poate atrage aplicarea de sanctiuni, cum ar fi suspendarea sau excluderea respectivei asociatii membre (art. 14 si art. 15 din Statutul FIFA)”.

Art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA prevede ca fiecare asociatie membra trebuie sa introduca in statutul sau regulamentul sau o clauza care sa stipuleze ca este interzisa inaintarea catre instantele de drept comun a litigiilor din cadrul asociatiei sau a litigiilor implicand ligile, membrii ligilor, cluburile, membrii cluburilor, jucatorii, oficialii si oficialii altor asociatii. In locul apelarii la instantele de drept comun, se va prevedea posibilitatea arbitrajului, litigiile de acest gen trebuind sa fie inaintate unui tribunal de arbitraj independent, legal constituit, recunoscut prin regulamentul asociatiei sau confederatiei membre respective sau Tribunalului Arbitral al Sportului (cf. art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA). ”Fara a intra in contradictie cu cele de mai sus, am dori sa subliniem inca o data faptul ca apelarea la instantele de drept comun nu este interzisa in cazul in care regulamentul FIFA prevede in mod expres acest lucru sau prevede inaintarea anumitor litigii catre instantele de drept comun”, precizeaza comunicatul.

”Fiecare asociatie membra va asigura implementarea celor precizate la nivelul asociatiei membre, daca este necesar prin introducerea unei obligatii catre membrii sai (conform Statutului FIFA, art. 64 alin. 3, subalin. 2, prima fraza). in acest context, dorim sa subliniem ca in Statutul FIFA, la art. 64 alin. 3, subalin. 2, la final, se stipuleaza faptul ca fiecare asociatie membra va aplica sanctiuni oricarei parti care nu respecta aceasta obligatie si se va asigura ca orice apel impotriva acestor sanctiuni va fi inaintat spre arbitraj si nu catre instantele de drept comun”, se mai arata in document.

In masura in care legislatia romana nu pune la indoiala jurisdictia unui tribunal arbitral la nivel national, respectiv jurisdictia Tribunalului Arbitral al Sportului, FRF are dreptul si obligatia – conform celor mentionate mai sus, de a impune jurisdictia unui tribunal arbitral national sau a Tribunalului Arbitral al Sportului, ca ultima instanta si de a interzice recurgerea la instantele de drept comun. in cazul in care FRF nu isi respecta obligatiile ce ii revin ca membru FIFA, se poate considera ca FRF incalca Statutul FIFA.

Depesa FIFA este semnata de Markus Kattner, Secretar General Adjunct al forului mondial.

Pe 9 iulie, Clubul de fotbal Universitatea Craiova a somat FRF si Liga Profesionista de Fotbal (LPF), prin biroul executorului judecatoresc Violeta Parvan, sa puna in executare sentinta pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti pe 25 iunie.

Universitatea solicita repunerea imediata in drepturi a clubului in situatia anterioara datei de 20 iulie 2011. Comitetul Executiv al FRF a decis in 20 iulie 2011 suspendarea clubului din FRF. Sectia de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti a decis pe 25 iunie suspendarea hotararii Federatiei Romane de Fotbal prin care Echipa Universitatea Craiova a fost dezafiliata din cadrul federatiei.
Sursa: Agerpres