Sport

FOTBAL – EURO 2012 VAZUT DIN BAIA MARE – Alin Bota inca mai crede in Buffon (VIDEO)

Foto: Alin Bota (c) eMaramures.roVezi VIDEO
Baimareanul Alin Bota, cel care a promovat cu echipa sa Gloria Bistrita in Liga 1 de fotbal la finele anului competitional 2011-2012, a marturisit pentru eMaramures ca urmareste selectiv meciurile de la Campionatul European de fotbal din Ucraina si Polonia. Pe lista preferintelor o pune pe Italia, din cauza slabiciunii pentru Gianluigi Buffon, o reprezentativa care se mai afla in asteptarea primei victorii la turneul final. Dar lui Bota ii  plac si reprezentativele Frantei, Angliei si, fireste, nu trece cu vederea Spania. “Este o placere sa vezi cei mai buni jucatori din campionate sa ii vezi cum joaca pentru echipele lor nationale”, a spus Alin Bota.

Baimareanul Alin Bota joaca fotbal de cand avea 11 ani. Prima lui legitimare a fost la FC Baia Mare. La 18 ani a debutat la echipa de seniori a clubului baimarean, echipa care evolua pe atunci in Liga a doua, antrenata fiind de Ioan Tataran. Portarul baimarean admite ca se uita la Euro 2012 nu din datorie profesionala, ci din pura placere de a vedea la lucru cei mai inspirati fotbalisti ai Europei.

“Ma uit in mare parte, nu la toate meciurile, la cele mai importante: la Anglia, Franta, Italia imi place mult, Spania desigur. Este o placere sa vezi cei mai buni jucatori din campionate sa ii vezi cum joaca pentru echipele lor nationale”, a spus Bota.

Alin Bota este jucatorul care are in palmares cinci promovari. Cu echipa baimareana are trei promovari la activ, din liga a treia in a doua, sub indrumarea antrenorilor Adalbert Rozsnyai si Emil Kemenes, Florin Fabian, respectiv Romulus Buia si Ciprian Dorobantu. Are si o promovare din Liga a patra in palmares, cu FC Suciu de Sus, dar si una din Liga a doua in prima liga, cu Gloria Bistrita, in sezonul 2011-2012. Apreciaza evolutia mai multor echipe, dar marturiseste o slabiciune aparte pentru Gianluigi Buffon si, implicit, pentru Italia, o nationala care, inca, nu a reusit sa obtina vreo victorie la acest turneu final, facand 1-1 atat cu Spania, cat si cu Croatia.

“Nu pot spune ca am neaparat o preferata, dar imi place Spania. Pentru campionatul lor, pentru jucatorii de la Barcelona, de la Real, care sunt cei mai buni din lume. Mai imi place Italia si as vrea si Anglia sa faca o figura buna pentru ca demult n-a mai castigat. Gianluigi Buffon de la Italia este jucatorul meu preferat. Mi-a placut din prima clipa in care l-am vazut, scoala de portari din Italia este una renumita. Imi place stilul lui: cum se apara, cum se impune in fata jucatorilor“, marturiseste portarul baimarean.

In ceea ce priveste ritualul privitului la televizor la meciurile de fotbal, Alin Bota nu are mari pretentii.

“Cu prietenii in oras, acasa la mine, cam acestea sunt locurile unde aleg sa ma uit la meciuri. Nu sunt probleme. Mama si tata sunt obisnuiti sa se uite si ei la meciuri, ne uitam impreuna cateodata. Mai punem si mici pariuri intre noi, pe care nu le onoram niciodata, pariuri ca sa existe o miza“, a admis Bota.

Alin Bota a mai trecut de-a lungul carierei pe la echipele CFR Cluj, Unirea Dej si CS Otopeni. In prezent, Bota joaca pentru Gloria Bistrita, acolo unde a ajuns in pauza dintre tur si retur in sezonul precedent. Baimareanul are un contract pe doi ani si jumatate semnat cu Gloria. In tur, pentru FC Maramures Universitar Baia Mare, Alin Bota a inscris trei goluri, portarul baimarean fiind specializat in transformarea loviturilor de la 11m.

Foto (c) eMaramures.ro.
Sursa: RIP