Sport

FOTBAL – EURO 2012 – Meciul 9: Grecia – Cehia 1-2

Echipa de fotbal a Cehiei a invins formatia Greciei cu scorul de 2-1 (2-0), marti, la Wroclaw, in Grupa A la EURO 2012, competitie de fotbal gazduita de Polonia si Ucraina in perioada 8 iunie – 1 iulie. Petr Jiracek (3) si Vaclav Pilar (6) au marcat golurile cehilor, in timp ce reusita echipei Greciei a fost semnata de Fanis Gekas (53), in urma unei gafe uriase a portarului Cech.

Practic, meciul a inceput de la scorul de 2-0 pentru cehi, care aveau un avantaj nesperat dupa doar sase minute de joc. Gasit excelent de Plasil, Jiracek deschidea scorul in min. 3 al partidei. Peste alte trei minute (6), Rosicky l-a lansat pe Gebre Selassie, portarul Chalkias a gresit la centrarea fundasului ceh si Pilar a marcat cu toata opozitia defensivei elene.

Din acest moment, cehii nu au mai fortat, s-au limitat la un joc de posesie, sa-i tina pe greci departe de propriul careu, fapt reusit in general. Ghinioanele grecilor au continuat si in acest meci, ei pierzandu-l pe portarul Chalkias, accidentat si inlocuit cu Sifakis, dupa ce A. Papadopoulos s-a accidentat, iar Papastathopoulos a fost eliminat in meciul cu Polonia. Cehia a mai avut un sut al lui Pilar, alaturi de poarta (13), iar Sifakis s-a remarcat la mingea expediata de Rosicky (29). Grecia a fost mai activa pe finalul primei parti, a reusit sa introduca mingea in poarta (41), dar golul lui Fotakis a fost anulat pentru ofsaid.

In repriza a doua, grecii nu au reusit nimic notabil, dar au revenit in joc gratie unei gafe de proportii a portarului Cech, transformata in gol de Gekas (53). Acesta a fost practic primul sut pe poarta al grecilor in acest meci. Meciul a avut in continuare un ritm destul de lent, iar Grecia nu a reusit sa isi creeze niciun fel de ocazii de gol, abuzand de centrari in careul Cehiei, fara sorti de izbanda, insa. Cehia a obtinut o victorie importanta, care o mentine in cursa pentru calificarea dupa debutul catastrofal (1-4 cu Rusia), in timp ce Grecia are sanse mici de a merge mai departe dupa acest esec. Elenii au nevoie de o victorie in fata Rusiei si sa fie ajutati si de jocul rezultatelor.

Grecia – Cehia 1-2 (0-2)
Au marcat: Fanis Gekas (53), respectiv Petr Jiracek (3), Vaclav Pilar (6).
Wroclaw, Stadionul Municipal: 42.000 spectatori
EURO 2012, Grupa A

Au evoluat echipele:

Grecia: 1. Kostas Chalkias (13. Michalis Sifakis, 23) – 15. Vasilis Torossidis, 5. Kyriakos Papadopoulos, 21. Kostas Katsouranis, 20. Jose Holebas – 16. Giorgos Fotakis (17. Fanis Gekas, 46), 2. Giannis Maniatis, 10. Giorgos Karagounis (capitan) – 14. Dimitris Salpingidis, 7. Giorgos Samaras, 22. Kostas Fortounis (11. Kostas Mitroglou, 71). Selectioner: Fernando Santos. Rezerve neutilizate: 12. Alexandros Tzorvas – 3. Giorgos Tzavellas, 4. Stelios Malezas, 6. Grigoris Makos, 18. Sotiris Ninis, 23. Giannis Fetfatzidis, 9. Nikos Liberopoulos.

Cehia: 1. Petr Cech – 2. Theodor Gebre Selassie, 6. Tomas Sivok, 3. Michal Kadlec, 8. David Limbersky – 17. Tomas Hubschman, 13. Jaroslav Plasil – 19. Petr Jiracek, 10. Tomas Rosicky (capitan; 18. Daniel Kolár, 46; 12. Frantisek Rajtoral, 90), 14. Vaclav Pilar – 15. Milan Baros (20. Tomás Pekhart, 64). Selectioner: Michal Bilek. Rezerve neutilizate: 16. Jan Lastuvka, 23. Jaroslav Drobny – 4. Marek Suchy, 5. Roman Hubnik, 9. Jan Rezek, 11. Milan Petrzela, 22. Vladimir Darida, 7. Tomas Necid, 21. David Lafata.

Arbitru: Stephane Lannoy; arbitri asistenti: Frederic Cano, Michael Annonier (toti din Franta); arbitru de rezerva: Matej Jug (Slovenia); arbitri asistenti: Fredy Fautrel, Ruddy Buquet (ambii din Franta)
Cartonase galbene: Rosicky (27), Torossidis (34), Jiracek (36), Kyriakos Papadopoulos (56), Salpingidis (57), Kolar (65).

Foto (c) uefa.com.
Sursa: Agerpres