Sport

FOTBAL – EURO 2012 – Ceremonia de inchidere a fost una colorata

Finala EURO 2012 dintre Spania si Italia (4-0) a fost precedata duminica de o ceremonie de inchidere colorata, ce a avut loc in timp ce Stadionul Olimpic din Kiev se umplea de suporteri italieni si spanioli, ultimii mult mai numerosi, scrie AFP, citata de Agerpres. Sute de dansatori in costume fluorescente, portocalii si verzi, au alcatuit initial liniile unui teren de fotbal virtual, inainte de a recrea prin coregrafia lor elementele unui meci, fluierul arbitrului, manusa portarului sau ghetele fotbalistilor. Cand jucatorul astfel infatisat a trimis mingea intr-una din porti, un urias trofeu Henri Delaunay gonflabil a aparut intr-una din partile terenului. Cantareata Oceana a interpretat apoi “Endless Summer”, piesa oficiala a acestui turneu final organizat de Polonia si Ucraina.

La finala au asistat numerosi responsabili politici, ca premierul italian Mario Monti, omologul sau spaniol Mariano Rajoy, mostenitorul coroanei spaniole, printul Felipe, presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, dar si presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, pus la zid de liderii europeni pentru incalcarea libertatilor in tara sa. In tribuna prezidentiala s-au mai aflat presedintele UEFA, Michel Platini, presedintele FIFA, Joseph Blatter, cel al Confederatiei africane (CAF), Issa Hayatou, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), Jacques Rogge, dar si nume ilustre ale sportului ucrainean, ca selectionerul Oleg Blohin, atacantul Andrei sevcenko sau fostul atlet Serghei Bubka, acum presedintele Comitetului olimpic national.

Au mai fost prezenti magnati din spatiul ex-sovietic care detin cluburi de fotbal, ca rusul Roman Abramovici (Chelsea) sau ucrainenii Rinat Ahmetov (sahtior Donetk) si Aleksandr Iaroslavski (Metalist Harkov).
Sursa: Agerpres