Sport

FOTBAL – EURO 2012 – Actiuni de protest topless ale militantelor feministe ucrainene impotriva turismului sexual

Militantele miscarii feministe ucrainene Femen desfasoara in zilele Campionatului European de fotbal 2012 o activitate fara precedent atat la ele in tara, cat si in strainatate, in semn de protest fata de evenimentul sportiv, care, in opinia lor, favorizeaza turismul sexual in Ucraina si Polonia, relateaza marti agentia de presa Interfax. Astfel, doua tinere ucrainene, dezbracate pana la brau, au incercat sa patrunda in noaptea de luni spre marti in complexul de cladiri “Olimpiiski” din Kiev, unde sunt cazati fotbalisti si microbisti din strainatate, insa au fost oprite de agentii de paza. Tinerele au fost conduse la politie, unde au fost amendate pentru incalcarea ordinii publice.

Pe blogul sau, Femen, miscarea care a devenit celebra prin actiunile sale de protest topless, sustine ca Michel Platini – presedintele UEFA – este “proxenetul principal din Europa”, iar structura subordonata lui este principalul motor al industriei sexuale in tarile care au intrat in vizorul mafiei fotbalului.

Lupta impotriva EURO 2012, ai carui organizatori sunt acuzati de Femen de promovarea prostitutiei, alcoolismului si de “tampire in masa a populatiei”, a fost inceputa de militantele miscarii chiar din prima zi a campionatului. La 8 iunie, la intrarea pe stadionul national din Varsovia, cateva activiste ucrainene care isi pictasera corpurile cu sloganul “Fuck Euro!” i-au atacat pe microbisti cu stingatoare cu spuma.

La 10 iunie, trei militante Femen, cu sanii goi si cu mustati in stilul lui Hitler, au protestat in celebrul cartier al prostituatelor din Hamburg (Germania), comparand industria sexului cu “fascismul si genocidul dupa apartenenta sexuala”. In Polonia, militantele feministe ucrainene au fost atacate de prostituatele locale, care au organizat propria lor contramanifestatie topless in sprijinul EURO 2012.

Foto (c) femen.org.
Sursa: Agerpres