Externe

Fostul număr trei la Vatican, condamnat la şase ani de închisoare pentru pedofilie

foto vaticannews.va

Cardinalul australian George Pell, fostul număr trei la Vatican, căzut în dizgraţie, a fost condamnat miercuri la şase ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de agresiuni sexuale ”neruşinate” asupra a doi copii de cor, denunţate de judecător drept un ”grav” abuz de putere, relatează AFP.

Cel mai înalt reprezentant al Bisericii Catolice găsit vinovat vreodată de violarea unor minori, George Pell, în vârstă de 77 de ani, urmează să ispăşească minimum trei ani şi opt luni după gratii.

Cardinalul, care îşi clamează nevinovăţia şi a făcut apel împotriva condamnării sale, a fost găsit vinovat, în decembrie, de penetrare sexuală şi patru capete de acuzare de atentat la pudoare vizând doi adolescenţi, la acea vreme în vârstă de 13 ani. Însă acest verdict a putut fi anunţat abia la sfârşitul lui februarie, din motive juridice.

Judecătorul Peter Kidd a precizat că a ţinut cont, în pronunţarea sentinţei, de ”crime odioase” comise de un prelat care a profitat de poziţia sa de autoritate contra tinerelor victime. Însă el a pus în balanţă şi vârsta înaintată a acestuia, problemele sale cardiace şi faptul că a ”trăit altfel o viaţă ireproşabilă”. ”Este posibil să nu trăiţi suficient pentru a ieşi din închisoare”, a relevat el.

Cardinalul Pell, purtând o cămaşă neagră, fără obişnuitul guler roman, a rămas nepăsător, cu mâinile încrucişate pe genunchi, în timp ce judecătorul prezenta cu forţă detaliile, dificil de ascultat, ale agresiunilor ”incredibil de arogante” comise asupra băieţilor.

Cardinalul risca până la 50 de ani de închisoare. Victimele şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această hotărâre clementă şi faţă de o procedură judiciară care nu s-a încheiat.

”Este dificil să găseşti alinare” în această decizie, a declarat o victimă identificată doar prin iniţiala ”J”, prin intermediul avocatului său Vivian Waller. ”Sunt recunoscător că tribunalul a recunoscut lucrul la care am fost supus pe când eram copil, însă nu cunosc odihna”, pentru că ”planează umbra procedurii în apel”.

În toată lumea, Biserica Catolică a fost subminată de un val de scandaluri de pedofilie. Însă judecătorul de la Melbourne a subliniat că acesta este procesul unui individ, şi nu al instituţiei. ”Nu trebuie să serviţi pe post de ap ispăşitor”, a subliniat el. ”Eu nu mă aflu aici pentru a judeca Biserica Catolică”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *