Actualitate

FOST PREMIER – INCHISOARE – Adrian Nastase, condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare

Foto: Adrian Nastase Adrian Nastase a fost condamnat, azi – 20 iunie, la doi ani de inchisoare in procesul “Trofeul Calitatii”, devenind primul premier post-decembrist condamnat la inchisoare cu executare. Decizia instantei este definitiva, ceea ce insemna ca, dupa indeplinirea formalitatilor, fostul premier trebuie sa se predea ca sa poata fi depus dupa gratii. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata, in 20 ianuarie 2009, pe Adrian Nastase, in dosarul “Trofeul calitatii in constructii”, fiind acuzat de folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

In dosar a fost inculpata si Irina Paul Jianu, fost inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii, ea fiind acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata, spalare de bani in forma continuata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, sub forma participatiei improprii si in forma continuata, fals intelectual la Legea contabilitatii, comise sub forma participatiei improprii si in forma continuata, folosirea creditului societatii intr-un scop contrar intereselor societatii sub forma participatiei improprii si in forma continuata.

Totodata, DNA a inculpat-o si pe Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct in cadrul ISC, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata.

Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, a fost acuzat de complicitate abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata; spalare de bani in forma continuata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, iar sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici, pentru spalare de bani in forma continuata, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

La termenul de azi, DNA a cerut celor cinci magistrati majorarea pedepsei stabilite in cazul lui Nastase, apreciind ca doar asa s-ar putea atinge scopul educativ al pedepsei. In ultimul sau cuvant inaintea deciziei de condamnare, fostul premier Nastase a sustinut ca s-a dorit inculparea sa in cat mai multe cazuri, astfel ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au recurs la fabricarea unor dosare hibrid, acesta fiind si cazul “Trofeului Calitatii”.

Instanta suprema a mai decis, azi, reducerea pedepselor pentru ceilalti inculpati din dosar, astfel: Irina Paula Jianu, Bogdan Popovici si Mihai Cristian Vasile au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare, iar Diana Gasparovici si Ioana Popovici au fost condamnate la cate cinci ani de inchisoare cu executare.

DNA l-a trimis in judecata pe 20 ianuarie 2009 pe fostul premier Adrian Nastase, sub acuzatia ca in 2004 s-ar fi folosit de ”influenta sau autoritatea functiei de presedinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat “Trofeul calitatii in constructii” cu scopul strangerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, la care urma sa participe.
Sursa: Mediafax