Cultura

FOLCLOR – Ultima seara a Festivalului Castanelor a adus pe scena din Piata Libertatii nume grele din folclorul romanesc. Peste 6.000 de spectatori au asistat la un maraton de muzica traditionala (VIDEO)

Vezi VIDEO
In ultima seara a Festivalului Castanelor 2015, pe scena amenajata in Piata Libertatii din Baia Mare au urcat interpretii de muzica populara. In cele aproximativ sase ore de spectacol, moderat si prezentat de Iuliana Tudor, pe scena au urcat, pe langa membrii Ansamblului National „Transilvania”, solisti precum Angela Buciu, Dumitru Dobrican, Ileana Bumbar, Paul Ananie, Vladuta Lupau, Catalin Hasa, Daniel Pop, Orchestra Nationala „Lautarii” din Chisinau, Maria Butila, Mariana Deac, Florentina si Petre Giurgi, Cristian Pomohaci, Nicolae Furdui Iancu si Aurel Tamas.

„Este unul dintre evenimentele pe care le astept pe parcursul anului pentru ca, asa cum am spus si pe scena, nu vorbim despre un eveniment pur si simplu intrat in traditie chiar si pentru mine ca prezenta, aici, ci e vorba despre o experienta. O saptamana de spectacol cred ca nu se desfasoara in Romania, asa cum se intampla aici, la Baia Mare. Cred ca sunt putine locurile in care oamenii vin din imprejurimi si ma refer la distante mari, nu doar din Ardeal ci chiar din Moldova sau din Sud, pentru a fi prezenti la Sarbatoarea Castanelor, macar pentru a incerca doar castane sau piureul de castane dar cred ca spectacolul de folclor care se organizeaza aici este unul care ramane, daca vreti, intre evenimentele de tinuta in materie de folclor din Romania. Si ma bucur ca se pastreaza aceasta calitate si acesta este si motivul pentru care vin cu mare placere aici in fiecare an”, a spus Iuliana Tudor, prezentatoarea evenimentului. 

La loc de cinste printre interpretii care au fost aplaudati minute in sir de asistenta s-au aflat si interpetii maramureseni. Acestia spun despre Festivalul Castanelor ca este la fel de important ca si „ziua de Craciun” sau „ziua de Paste”. 

„Pentru mine reprezinta o sarbatoare la fel ca si Craciunul sau Ziua de Paste, pentru ca am onoarea sa fiu prezenta de cativa ani, in fiecare an, la aceasta sarbatoare”, a spus Ioana Pricop, interpreta de muzica populara din Maramures.

O parte dintre interpretii care au urcat pe scena s-au aflat chiar la prima participare dar au marturisit ca-si doreau dintotdeauna sa cante la Festivalul Castanelor. 

„Pentru mine Festivalul Castanelor reprezinta ceva foarte special, ceva de suflet, pentru ca vreau sa va marturisesc asa, in exclusivitate sa zic, eu sunt si maramureseanca pe jumatate, din partea mamei si la Festivalul Castanelor veneam de mica, dar cand veneam de mica eram asa, «wow, Festivalul Castanelor! Oare da Domnul odata sa sjung si eu pe scena?» Si atunci, va dati seama, este foarte minunat pentru ca sunt pentru prima data la aceasta editie cand eu urc pe scena festivalului”, a spus Vladuta Lupau. 

Cu siguranta, spectacolul de folclor din cadrul Festivalului Castanelor ramane unul de referinta pentru spectacolele de profil din tara. Pentru numerosi interpreti participarea a insemnat o rampa de lansare.

Sursa: Ana Pop