Actualitate

FLAGRANT – Fermierul acuzat ca isi creste porcii pe rampa de gunoi, prins in targul Baia Mare cu animalele la vanzare (VIDEO)

Foto: Dumitru Hausi - Sorin GajeVezi VIDEO
Consilierul local din Grosi, acuzat ca ingrasa 35 de porci pe rampa de gunoi din Baia Mare, a fost prins in targul de animale din Baia Mare cu purcei la vanzare. Cel care l-a dat in vileag pe fermier a fost tocmai denuntatorul sau, care de mai mult timp a spus ca animalele hranite cu deseurile menajere ale baimarenilor ajung in alimentatie fara sa poata veni si cu probe concrete. Crescatorul surprins in flagrant a declarat, chiar cu putine zile inainte, ca nu creste animale pentru a le comercializa, ci pentru consum propriu, astfel incat acum a tacut malc.

Dovezi clare care sa ateste ca se cresc porci pe rampa de la Satu Nou de Jos nu exista. Controalele s-au succedat in zona, insa reprezentantii statului vor probe evidente si cer sa fie chemati in zona cand animalele mananca printre gunoaie. Dupa o verificare a Directiei Sanitar-Veterinare Maramures, comisari maramureni ai Garzii Nationale de Mediu au efectuat, de asemenea, o verificare, dar n-au gasit decat urme de animale in jurul depozitului. Sorin Gaje, cel care a declansat aceste inspectii, a precizat ca s-a dus in targ pentru ca a fost convins ca o sa gaseasca animale crescute pe rampa. Printre vanzatori el l-a identificat si pe Dumitru Hausi, un consilier local din Grosi pe care l-a acuzat ca noaptea isi hraneste porcii pe rampa.

”O data pe luna se organizeaza targul de animale in Baia Mare. Stiam ca o sa vina cu porcii pentru ca sunt disperati acesti oameni, ca nu mai au ce sa le dea de mancare. M-am dus dimineata la 7.30, i-am gasit in targ, cu porcii in caruta, porcii care sunt crescuti pe groapa de gunoi”, a spus Sorin Gaje. 

Foto: porci in targul de animale - Baia Mare (c) eMaramures.ro

Ca urmare a reclamatiilor depuse de Sorin Gaje, Directia Sanitar-Veterinara Maramures a efectuat un control chiar acasa la fermier insa nu s-a gasit nimic concludent. Ieri, 18 iulie, si comisarii de mediu au verificat daca normele sunt respectate in zona rampei de gunoi din Baia Mare. Calin Crisan, comisarul-sef al Comisariatului Judetean Maramures, a explicat ca s-a urmarit daca exista un serviciu de paza permanent si daca depozitul este incercuit cu gard de plasa pe intreg perimetrul. O bucata din plasa gardului s-a gasit rupta si s-a dispus remediarea situatiei.

”S-au gasit in jurul depozitului, pe campul din jurul lui, urme de copita despicata, probabil de porc sau de oaie dar nu putem sa spunem cu certitudine daca au fost de porc sau oaie, pentru ca nu suntem de specialitate”, a declarat Calin Crisan, pentru eMaramures.

Potrivit afirmatiilor lui Sorin Gaje, de aproximativ o saptamana porcii nu mai merg pe groapa de gunoi, paza perimetrului fiind inasprita.

CITESTE SI:

Sursa: Andrei Gherghel