Cultura

FILM – Fixeur, propunerea României la Oscar, promovat în SUA

Cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Adrian Sitaru, Fixeur, a avut parte de un turneu de promovare în SUA. Filmul este propunerea României pentru Gala Premiilor Oscar 2018, la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza.”

Turneul a vizat mai multe locații din California: Santa Monica, West Hollywood și Beverly Hills. Adrian Sitaru a fost susținut în acest demers de Centrul Național al Cinematografiei, Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, Dacin Sara și Kean&Kolar Communications.

Fixeur a fost scris de Claudia și Adrian Silișteanu, și prezintă povestea lui Radu, stagiar la Agenția France Press. Dorind să devină reporter al AFP, își proune să realizeze un material legat de o prostituată minoră repatriată din Franța. Pe măsură ce avansează în subiect, Radu se confruntă cu diversele probleme ale profesiei de jurnalist.

Din distribuţie fac parte actorii Tudor Aaron Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Diana Spătărescu, Andreea Vasile, Adrian Titieni şi Cristian Ilinca.

Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut, la Festivalul Internațional de Film din Toronto. În același an, la Les Arcs European Film Festival, Tudor Aaron Istodor a luat premiul de ”cel mai bun actor”. În vara anului 2017, Fixeur a primit The Oslo Grand Pix Fiction Award.

Nominalizările pentru cea de-a 90-a gală a premiilor Oscar vor fi anunţate pe 23 ianuarie. Anul trecut, propunerea României pentru categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a fost Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu. În 2017, premiul a fost câștigat de filmul iranian The Salesman, în regia lui Asghar Farhadi.

A.B.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *