Comunitate

FINAL DE EXAMEN – Peste 4.500 de elevi maramureseni au facut azi calcule pentru evaluarea nationala (VIDEO)

Vezi VIDEO
Ultima proba a evaluarii nationale, cea de matematica, s-a desfasurat astazi, 28 iunie, in scolile din judet. Subiectul extras a atins atat probleme de aritmetica si algebra, cat si unele si de geometrie, insa profesorii de specialitate au spus ca testul nu a pus probleme in mod deosebit. Si elevii au primit bine varianta primita, marturisind ca se asteptau sa fie o proba mai dificila.

4.548 de absolventi ai clasei a VIII-a, din Maramures, au fost inscrisi pentru sustinerea probei de matematica, din cadrul evaluarii nationale. Dupa incheierea probei, cei mai multi dintre candidati au rasuflat usurati ca au scapat de ultimul examen, chiar daca mai au de trecut prin focul repartizarilor pentru a vedea unde isi vor continua studiile.

„Subiectul a fost foarte simplu, speram sa luam toti note foarte mari. Nu ma asteptam la un astfel de subiect, credeam ca o sa fie mult mai greu. Oricum, am avut o pregatire buna, sper sa iau peste nota 9”, a marturisit o candidata, Iulia Robas.

Varianta extrasa, cu numarul 2, a necesitat rezolvarea mai multor probleme, printre care unele referitoare la functii si multimi. La subiectul al treilea, elevii au primit un subiect de geometrie. Pentru unii dintre candidati, functiile si ecuatiile au pus cele mai mari probleme.

„A fost un subiect destul de simplu, usor, a fost bine. Am avut mai multe cerinte, de geometrie, aritmetica, algebra…Cel mai greu subiect pentru mine a fost cel cu ecuatii si functii, pe care nu prea am reusit sa il rezolv”, a relatat Florin Pasca, un alt elev prezent astazi la examinare.

Mai multi profesori de matematica au precizat pentru eMaramures ca testul a fost in conformitate cu programa scolara. Spre deosebire de testarea la limba si literatura romana, in cadrul examenului de azi nu a existat nicio ambiguitate. Cele trei subiecte – primul cu raspunsuri directe, iar urmatoarele doua, cu raspunsuri complete -, au fost accesibile pentru majoritatea elevilor.

„A fost o problema in care trebuiau neaparat sa cunoasca faptul ca un litru este un decimetru cub, o mie de centimetri cubi la alta problema. La ultima trebuiau sa stie sa calculeze sinusul unui unghi intr-un triunghi care nu era dreptunghic, dar aici problema era usor ghidata. Per ansamblu, as putea spune ca subiectul este foarte bun, reusind mai mult ca sigur sa faca o ierarhizare corecta a elevilor, lucru care cred ca este si menirea testului”, a aratat inspectorul scolar general, Cristian Heuberger.

Matematica a fost ultima proba din cadrul evaluarii nationale 2012. Primele rezultate vor fi afisate vineri, 29 iunie, pana la ora 14.00, iar in aceeasi zi, pana la 18.00, vor putea fi depuse contestatiile. Afisarea rezultatelor finale va fi facuta abia luni, 2 iulie.
Sursa: Gabriela Kuhajda