Monden

FILM – Lungmetrajul polonez ”Cetateanul”, dublu castigator la Festivalul de Film Comedy Cluj

Lungmetrajul polonez ”Cetateanul” a castigat, sambata, premiile pentru Cel mai bun film si Cel mai bun scenariu la Festivalul International de Film Comedy Cluj, decizia juriului fiind unanima. Potrivit unui comunicat al organizatorilor Comedy Cluj transmis, sambata, la finalul Galei de premiere, scenariul peliculei poloneze este foarte bine structurat, filmul fiind gandit sa aiba un mesaj puternic, ”chiar daca este prezentat sub forma comediei”.

”Festivalul International de Film Comedy Cluj 2015 si-a desemnat, sambata seara, castigatorii in cadrul Galei de premiere, care a avut loc la Cinematograful «Florin Piersic». Marele castigator al celei de-a saptea editii a Comedy Cluj este filmul «Cetateanul», al regizorului polonez Jerzy Stuhr, care a castigat trofeele Cel mai bun film si Cel mai bun scenariu. Decizia juriului a fost unanima si motivata de faptul ca este un film foarte ambitios, cu un scenariu foarte bine structurat, un film gandit sa aiba un mesaj puternic, chiar daca este prezentat sub forma comediei. Pelicula spune povestea lui Jan Bratek, care, in urma unui accident, intra in coma si ajunge sa isi retraiasca cei 60 de ani de viata in contextul istoric al Poloniei de dupa razboi”, se arata in documentul citat.

De asemenea, Premiul de Excelenta Comedy Cluj a fost decernat ”in memoriam” actorului Peter O’Toole, premiul fiind ridicat de fiica acestuia, Kate O’Toole, care a fost si membra a juriului festivalului.

”Actrita a salutat publicul in limba romana si a precizat ca nu este prima oara cand ridica un premiu pentru tatal ei, dar este prima oara cand o face dupa moartea acestuia, iar acest lucru o emotioneaza cu atat mai mult”, au subliniat organizatorii Comedy Cluj.
Juriul festivalului au acordat si doua premii de interpretare, precum si o mentiune speciala, premiul pentru Cea mai buna actrita fiind castigat de Candela Peña pentru rolul din filmul spaniol ”Las ovejas no pierden el tren/O schimbare de linie”, iar premiul pentru Cel mai bun actor fiind acordat lui Zsolt Kovács pentru rolul din ”VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan/Din motive inexplicabile”, pelicula din Ungaria care a primit si mentiunea speciala a juriului.

Filmul ”Who’s Up?/Cine urmeaza?” (Franta) a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj independent din competitie, iar ”Chinese Treachery/Tradare in stil chinezesc” a primit premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj studentesc. Juriul competitiei de scurtmetraje a decis, de asemenea, ca productia ”The Taste/Gustul” merita o mentiune speciala.

Premiul publicului a revenit peliculei regizorului belgian Florian Mischa Böder ”Die Einsmakeit des Killers vor dem Schuss/Singuratatea unui asasin inainte sa traga”.
Festivalul International de Film Comedy Cluj 2015 se desfasoara in perioada 16 – 25 octombrie, fiind organizat de Fundatia Europeana pentru Cultura Urbana, cu sprijinul Bancii Transilvania si Centrului National al Cinematografiei.

Sursa: Mediafax