Monden

FILM – Dupa succesul inregistrat la Cannes, actorul maramuresean Levente Molnar se pregateste pentru Oscar 2016

 
 

Un actor maramuresean a avut sansa in acest an sa ajunga pe covorul rosu de la Cannes. N-a fost o simpla prezenta la Festivalul International de Film din orasul francez. Participarea a insemnat si o performanta artistica pentru actor, deoarece filmul in care a jucat si care a fost prezentat la Cannes a reusit sa cucereasca mai multe premii. Actorul se pregateste acum pentru Premiile Oscar 2016.

Actorul maghiar Levente Molnar s-a nascut in Baia Mare, insa a ajuns sa locuiasca la Cluj-Napoca, dupa ce a absolvit actoria la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Din 2002 a ajuns sa fie angajatul Teatrului Maghiar de Stat din acelasi oras. A avut sansa de a fi protagonistul unui film care a cucerit juriul de la Cannes, „Son of Saul”. Actorul maghiar vorbeste si acum cu multa bucurie despre experienta de a fi prezent la unul din cele mai mari festivaluri de film din lume.

„Nu vreau sa para laudarosenie, a castigat niste premii: Marele Premiu al Juriului și Premiul FIPRESCI, acordat de Federatia Internationala a Criticilor de Film. Nici pana in ziua de astazi nu-mi vine sa cred. Actor fiind am fost contacta la un moment dat, am fost propus in atentia regizorului. Directoarea de casting m-a contactat, apoi am avut o intalnire la Budapesta”, a marturisit actorul Levente Molnar.

In filmul premiat la Cannes, Levente Molnar il interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al protagonisului – Saul Auslander. Pentru a ajunge sa interpreteze un rol in productia cinematografica, Levente Molnar a trecut prin emotiile unei selectii riguroase. Crede ca in alegerea sa pentru a juca acest rol a contat sinceritatea, dar si un sambure de talent. 

“A fost o selectie destul de muncita. Har Domnului, vazut-placut, dar si incercat. Deja la acea proba la care am fost invitat a fost regizorul Laszlo Nemes, Rohrig Geza, protagonistul filmului, directoarea de casting. A fost mare parte din echipa creativa. Ne-am <costiolit> destul de bine pe parcursul acestei zile. Pe langa sinceritate, ei au descoperit si un sambure de talent ceea ce ma onoreaza”, a relatat Levente Molnar.

Despre subiectul filmului, actorul a mai aratat ca l-a cucerit de prima data, mai ales ca are o afinitate speciala pentru istorie. Levente Molnar a mai spus ca pentru a fi cat mai credibil in rolul jucat s-a pregatit intens. A vizionat documentare despre Auschwitz si chiar a slabit pentru a intra cat mai bine in pielea personajului interpretat. Acum spera ca rolul pe care l-a jucat sa-l faca mai bun.

“Este un film despre Auschwitz. Cand am citit scenariul, cand am citit documentatia propriu-zisa si cand am revazut niste documentare in perioada de pregatire, e ceva care te loveste. Daca nu l-as fi avut pe acest om, Laszlo Nemes care sa ma tina de manuta, sa ma imbarbateze, destul de multe ori ma simteam mic, vorba lui Eminescu, slab. Pentru ca in momentul filmarilor cand ai acele decoruri n-ai nevoie de foarte multe lucruri si te loveste. Nici macar nu trebuie sa fii actor. Iei un om, il pui in acel cadru, setezi tot ce are nevoie scena aceea si te cam plesneste. Sper sa ma fi facut mai bun. Nu zic ca m-a schimbat pentru ca eu oricum sunt un amalgam de intalniri si de idei, incerc sa raman deschis si cred ca m-a impins un pas in fata si in viata mea proprie”, a mai declarat Levente Molnar.

Dupa pasul important de la Cannes, actorul maramuresean se pregateste pentru o alta experienta de neuitat: Premiile Oscar 2016. 

“N-ar fi pentru prima data sa joc intr-un film propus de o tara pentru Oscar. A fost cazul si cu Morgen-ul lui Marian Crisan. Am onoarea ca la un capat de ata sa fie numele scris si pe Aferim pentru ca am colaborat putin si la acel proiect. Povestea cu Oscar-ul a inceput imediat dupa Cannes, unde eu tot opream oamenii: stati, mai oameni ca am avut deja sansa bucuriei, ce mai vreti? Bine, e foarte bine. Sa dea Dumnezeu sa se intample ce trebuie sa se intample. Ce sa zic? Am avut onoarea la Palatul Festivalului dupa decernarea premiilor sa discut cu presdintele Sony Pictures care acolo spunea ca duce filmul la Oscar. Eu am zis: dragule, fa ce trebuie sa faci, eu fac ce trebuie sa fac si Doamne ajuta pe toata lumea, dar in principiu sa fim sanatosi”, a adaugat Levente Molnar. 

Succesul nu l-a schimbat insa pe artist pentru ca Levente Molnar este constient ca peste un an prea putini oameni isi vor mai aduce aminte de acest rezultat de exceptie. Recunoaste ca e implicat si acum in numeroase proiecte, iar ofertele au inceput sa curga dupa prezenta la celebrul festival de film din Franta. In planurile sale artistice exista cateva “proiecte de film”. In continuare colaboreaza cu Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca unde e angajat. In plus, ca impresar artistic, Levente Molnar e implicat in diferite evenimente culturale. 

Sursa: Camelia Tocaci