Cultura

FILM – Caravana “Zilelor Filmului Romanesc” poposeste in Baia Mare (VIDEO)

Foto Zilele filmului romanesc  
Foto Crulic  

Vezi VIDEO
Caravana “Zilelor Filmului Romanesc” a ajuns astazi, 19 iunie, si in Baia Mare. Organizat pentru a doua oara in municipiu, evenimentul, prin tematica diversa a documentarelor, si-a propus ca de aceasta data sa-i determine pe tineri, mai ales pe liceeni, sa renunte la calculator si sa vizioneze filmele proiectate in Sala Festiva a Centrului de Afaceri Millennium III. Orele de difuzare a documentarelor, dupa incheierea cursurilor, respectiv de la orele 13.00, 15.00, au fost alese in asa fel incat sa le permita liceenilor o pauza de studiu.

Dupa succesul avut editia trecuta, in Baia Mare, organizatorii “Zilelor Filmului Romanesc” au revenit cu trei documentare romanesti, alese special de regizorul Cristian Mungiu.

“Crulic-Drumul spre dincolo” este un film de animatie inspirat de povestea romanului Claudiu Crulic care a murit intr-o inchisoare din Polonia, dupa sustinerea unui lung protest fata de arestarea sa de autoritatilor de la Varsovia.

A doua pelicula, “Scoala noastra”, reda povestea emotionanta despre integrarea unei comunitati de romani din Targu Lapus in mediul educational, iar ultimul film, “Off the beaten track”, arata schimbarile prin care trece o familie de ciobani din Nordul Transilvaniei odata cu intrarea Romaniei in UE.

“Cred ca in fiecare dintre productiile propuse baimarenii vor putea sa gaseasca lucruri care sa le dea de gandit”, a spus Onoriu Dan, organizator.

Pe langa numarul redus de filme, comparative cu anul trecut, o alta modificare a intervenit in orarul de difuzare a productiilor.

“In acest an este o editie speciala nu numai in Baia Mare dar si alte orase, pentru ca publicul tinta sunt liceenii. De aici oarecum si orele de difuzare in timpul sau chiar dupa incheierea scolii”, a adaugat Onoriu Dan.

Maine, 20 iunie, in ultima zi a Zilelor Filmului Romanesc, cinefilii au ocazia sa vada, de la ora 13.00, pelicula “Crulic-Drumul spre dincolo”, iar de la ora 15.00 filmul “Scoala noastra”.
Sursa: Diana Grad