Comunitate

Festivalul portului, cântecului și dansului de pe Fisculaș, o reușită în comuna Dumbrăvița – FOTO

Duminică 8 iulie 2018, locuitorii comunei Dumbrăvița au îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a aniversa a XII-a ediție a Zilelor comunei – Festivalul portului, cântecului și dansului de pe Fisculaș.

Finanțat prin Programul cultural prioritar al Consiliului Judetean Maramureș pentru anul 2018, festivalul a prezentat pe aceeași scenă programele artistice oferite de ansamblurile reprezentative ale satelor aflate în zona etno – folclorică „Fisculaș” din Țara Chioarului, din dorința de a păstra și transmite pe mai departe, tinerelor generații, tradițiile și obiceiurile moștenite din străbuni.

Evenimentul a debutat cu slujba religioasă săvârșită în Biserica Ortodoxă Dumbrăvița, urmată de parada portului popular, aceasta reușind să transforme comuna într-o adevărată scenă în aer liber, pe care au fost etalate costumele populare de o rară frumuseţe.

La deschiderea oficială au fost prezenți deputatul de Maramureș Călin Matei, consilieri județeni, dar și primarii din Groși, Recea, Baia Sprie și Coaș care au onorat invitația primarului Felician Cerneștean.

Cuvântul de salut al Consiliului Județean a fost transmis de consilierul județean Marinel Kovacs, urmat de salutul conducerii executive a UAC Dumbrăvița, care aniversează 10 ani de existență în județul Maramureș, oferind tuturor celor prezenți câte un album – “Dumbravița – Un secol de tradiție și dezvoltare”.

Deschiderea oficială a Festivalului dansului și cântecului de pe Fisculaș a fost urmată de înmânarea în cadru festiv a diplomelor aniversare pentru cetățenii comunei ajunși la vârsta majoratului, dar și pentru familiile care serbează, în 2018, Nunta de Aur.

Ansambluri folclorice din Borșa, Copalnic Mănăștur, Șișești, Baia Sprie, Cehu Silvaniei, Recea, Săcălășeni, Groși, Ciolt și Dumbravița, alături de tinerele talente ale comunei au evoluat pe scena festivalui, spre încântarea publicului spectator.

De asemenea, participanții la acest eveniment au avut parte de un minunat regal folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania”, Lăutarii din Ardeal și renumiții artiști Marius Ciprian Pop, Anuța Iuga, Giorgiana Lobonț, Ionela Moruțan, Alexandru Pop, Ioana Pricop.

Manifestarea s-a încheiat cu „Danțu satului” în interpretarea formației Dinamic, seara fiind pregătit un spectaculos foc de artificii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *