Cultura

FESTIVALUL CASTANELOR – Planetariul din Baia Mare organizeaza Zilele Constelatiilor Romanesti Traditionale (VIDEO)

Vezi VIDEO
Observatorul Astronomic din Baia Mare organizeaza manifestari, pentru copii si adulti, cu ocazia Festivalului Castanelor. Maramuresenii sunt asteptati atat la observatiile astronomice, cat si la expozitiile care vor avea loc in perioada 22-25 septembrie. Intrarea este libera.

Organizatorii ii asteapta pe maramureseni, intr-un numar cat mai mare, in 24 septembrie, cand vor avea loc concursuri finalizate cu premii.

,,In 24 septembrie ii asteptam pe copii si pe adulti deopotriva, intre orele 10.00-14.00, la un concurs de desenat, de inventat constelatii sau de redescoperit constelatiile romanesti traditionale. Poate chiar si cu o surpriza. Daca dansii vor dori, pentru cei care nu se pricep foarte mult sa coloreze, sa deseneze, sa picteze sau sa modeleze, pot sa vina cu masinutele teleghidate si vom organiza aici un raliu in toata regula, poate chiar cu premii”, a precizat Ciprian Crisan, muzeograf.

Cel mai important eveniment este anuntat vineri seara, cand Planetariul organizeaza observatii astronomice.

,,Pe 25 septembrie, daca vremea ne va permite, vom organiza observatii astronomice intre orele 21.00 si 24.00. Daca vremea nu ne va permite va trebui sa le reprogramam si s-ar putea sa ne bucuram impreuna de Super Luna din 28 septembrie”, a explicat muzeograful.

La Complexul Astronomic Baia Mare vor avea loc spectacole obisnuite de Planetariu si expozitii, cea mai importanta fiind expozitia Constelatiilor Romanesti Traditionale.

,,Mai sunt vizitabile expozitia Sistemul Solar, este expozitia Momente Astrale si avem, desigur, expozitia Constelatii Romanesti Traditionale, prima expozitie digitala multimedia din Romania, care are suport audio in limba engleza. Deci, absolut toti vizitatorii Festivalului Castanelor pot veni la noi”, a declarat Ciprian Crisan.

Conform spuselor organizatorilor, scopul manifestarilor este de a arata ca acest obiectiv cultural turistic unicat in Transilvania, deocamdata, are o forta de expresie extraordinara si are ce arata publicului.

Sursa: Carmen Bizău