Comunitate

FESTIVAL – Maghiarii din Baia Mare au parte in acest final de saptamana de o noua editie a „Foter Fesztival” (VIDEO)

 
 

Vezi VIDEO
Muzica pentru toate gusturile, proiectii de film si foto, dar si un targ de produse artizanale mestesugaresti sunt cateva dintre „ingredientele” pregatite de organizatori pentru cea de-a zecea editie a „Foter Fesztival”. Actiunile sunt organizate la acest final de saptamana, cu ocazia Zilelor Maghiare Baimarene. Evenimentul a fost catalogat de autoritatile baimarene ca fiind unul „foarte elegant” si care aduce mai aproape Baia Mare de titlul de Capitala Culturala Europeana, in 2021.

Reprezentanti ai comunitatii maghiare din Baia Mare au defilat ieri dupa-amiaza pe strazile din zona istorica a municipiului pentru a da startul unei noi editii a evenimentului „Foter Fesztival”. Parada i-a avut in centrul atentiei pe calaretii husari din Debretin. Dupa intrarea festiva in centrul istoric al municipiului Baia Mare, cei prezenti au putut asista la cateva momente artistice de exceptie. 

In debutul festivalului, artisti ai Operei Maghiare din Cluj au interpretat arii si operete maghiare celebre, smulgand ropote de aplauze din partea publicului. Seara a continuat cu un stand-up comedy, cu un caffe-concert sustinut de grupul artistic Lendvai Marton, dar si cun concert rock sustinut de o trupa venita din Ungaria.

Autoritatile baimarene, prezente la deschiderea oficiala a evenimentului au remarcat „stralucirea” editiei din acest an a festivalului, organizat in cadrul Zilelor Maghiare Baimarene. „Nu pot sa va spun decat ca asa cum iubesc Baia Mare, asa cum ii iubesc pe romanii din Baia Mare, asa va iubesc si pe dumneavoastra, pentru ca toti suntem baimareni. Ii felicit pe organizatori. Imi place ca acest eveniment a prins valoare si e foarte elegant si are o anumita stralucire si este unul dintre evenimentele pe care ne bazam inclusiv in Capitala Culturala Europeana pentru 2021 unde dumneavoastra, comunitatea maghiara, aveti un rol important si ma bazez pe dumneavoastra”, a declarat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches. De altfel,in mesajul sau transmis in debutul „Foter Fesztival”, edilul baimarean le-a transmis maghiarilor care fac parte din comunitatea baimareana ca reprezinta un exemplu demn de urmat si de ceilalti cetateni. „Ce ma bucur eu foarte mult ca si baimarean, nu doar ca primar al orasului, este faptul ca dumneavoastra, maghiarii din Baia Mare, sunteti un exemplu de cum trebuie sa iubesti un oras. Modul in care iubiti Baia Mare este un exemplu si pentru noi, pentru romani. Daca toti am sti sa iubim asa Baia Mare cum dumneavoastra maghiarii o faceti, orasul acesta ar arata altfel in toate cartierele, nu doar in centrul istoric si in alte parti. Dumneavoastra stiti sa respectati istoria orasului Baia Mare si daca stii sa respecti istoria vei sti sa construiesti si viitorul”, a adaugat primarul Catalin Chereches. 

Foter Fesztival include si pentru urmatoarele doua zile numeroase surprize: de la concerte de muzica rock, romante si folclor maghiar pana la diferite piese de teatru, concursuri de cultura generala, jocuri de socializare, dar si un festival culinar unguresc. 

De asemenea cei prezenti in Centrul Vechi al municipiului au ocazia sa admire sau chiar sa-si achizitioneze produse artizanale si mestesugaresti expuse la tarabele din zona.

Sursa: C.T.