Actualitate

FERMIERA FURIOASA – O maramureseanca da in judecata specialistii din agicultura pentru ca au lasat-o fara fonduri europene (VIDEO)

Vezi VIDEO
Conducerea Oficiului Judetean pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJDRP) e vizata de un proces. O maramureseanca suparata-foc ca pierdut banii pentru un proiect cu finantare europeana a anuntat ca va actiona in judecata institutia. Maria Taut spune ca specialistii agricoli au schimbat regulile in timpul jocului si ca, din aceasta cauza, i-a fost taiata cea de-a doua transa de bani pe care urma sa o incaseze pentru ferma pe care a deschis-o.

Maramureseanca a castigat, in urma trei ani, o finantare europeana pentru a dezvolta o ferma de animale in zona localitatii Calinesti. In baza unui proiect avizat de OJDRP, ea a obtinut o parte din bani pentru acoperirea costurilor cu achizia utilajelor, terenurilor si animalelor, iar in acest an ar fi trebuit sa beneficieze de aproximativ 20.000 de lei pentru investitie.

Acum, nu numai ca a fost anuntata de blocarea finantarii, dar a aflat si ca va trebui sa restituie cei 30.000 de lei de care a beneficiat in prima etapa. Argumentul specialistilor trimisi sa faca evaluarea in teren a fost acela ca ar fi trebuit sa cumpere animale de o anumita rasa, desi, potrivit Mariei Taut, in proiect nu se mentiona o astfel de cerinta.

“Am adus doua vaci de lapte de dincolo si acum imi spun ca nu-i de rasa nu stiu de care, ca-i de alta rasa. Mov sa fi fost, din moment ce in proiectul meu scrie clar de achizitia a doua vaci de lapte, a doi vitei, pentru ce mai sunt obiectii ca nu-i de rasa nu stiu care?”, a relatat fermiera din zona Calinestiului.

Femeia a reprosat si faptul ca verificarile pe investitia facuta de ea la ferma ar fi fost derulate de catre o persoana care nu avea legatura cu zootehnia. Ea a aratat ca a ajuns intr-o situatie critica odata cu blocarea finantarii, deoarece are credite de acoperit. “Cu a doua transa pentru ca m-am imprumutat si eu pentru niste bani, urma sa ma platesc de unde am luat credite. Asa ca le voi vinde pe toate! Voi scoate banii si voi merge in proces cu doamna director”, a mai spus maramureseanca.

Adjuncta OJPRDP, Rodica Miclaus, sustine ca reclamatia fermierei nu e intemeiata si ca, pe proiectul respectiv, problema a aparut din cauza ca, pe masura 112, exista posibilitatea ca fermierii sa primeasca un avans de 60 % din suma solicitata inainte ca documentatia sa fie verificata.

“Regula la masura 112 e cu totul alta. Se da in prima transa, imediat in 30 de zile la cerere, 60 % din valoare fara sa se verifice. Noi verificam abia la transa a doua daca a indeplinit ce si-a propus si daca nu a indeplinit. Noi ii luam si 60 % care i-a luat fara sa verificam”, a declarat directorul adjunct al oficiului, Rodica Miclaus.

Conducerea institutiei a mai aratat ca astazi, 6 iulie, s-au incheiat procedurile pentru depunerea de proiecte pe masura 112. La nivelul judetului Maramures s-au inregistrat peste 100 de documentatii.
Sursa: Camelia Tocaci