Cultura

EXPOZITIE – O tava din malachit de Congo, vedeta expozitiei Mineralia de la sala Millennium, Baia Mare (VIDEO si GALERIE FOTO)

Foto Tava din malachit de Congo (c) eMM.ro 
Foto Expozitia Mineralia (c) eMM.ro 

Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Baimarencele s-au lasat furate de farmecul pietrelor pretioase si semipretioase prezentate azi, 28 iunie, la expozitia Mineralia. Numeroasele piese, in special cele transformate in bijuterii le-au facut pe doamne si domnisoare sa petreaca minute in sir in fata standurilor. Printre vedetele editiei, se regasesc o tava mare din malachit din Congo si seturile cu diamante brute in monturi fanteziste.

Sala Millennium II din Baia Mare a devenit incepand de astazi, 28 iunie, un loc ravnit de multe dintre reprezentantele sexului frumos dar si de domnii in cautare de cadouri valoroase care sa le dea gata pe partenerele lor. Una dintre cele mai inspirate alegeri pare sa fie in acest an o tava cu un diametru de 30 de cm din malachit, din Congo, o piesa de un verde deosebit. Impresionantul obiect decorativ costa nu mai putin de 900 de lei.

“Se gaseste rar si este foarte greu de manufacturat. Tava este din bucati de malachit slefuite. Pe margine e trasa o banda pentru a nu se crapa fiind totusi piatra. Singurele zacaminte de malachit din lume care sa poata sa ofere o astfel de piesa au fost in Rusia, iar acum in Congo”, a spus Andrei Gorduza, coordonator expozitie.

Tot din categoria pieselor valoroase fac parte bijuteriile din safir, ametist, rubin sau diamante brute in monturi sofisticate, ale caror preturi pornesc de la cateva sute de lei si pot ajunge pana la 1500-2000 de lei.

“Sunt diamante brute, adica diamante care sunt pastrate exact in starea in care ele sunt
extrase din zacamant. Nu sunt slefuite, deci nu vorbim de briliant, de karate, vorbim de mineralul in sine, de diamant. Acestea sunt prezentate intr-o montura fantezista ca sa spunem asa, unicate bineinteles in argint sau argint aurit. Nu sunt asa numitele diamante insangerate deci nu provin din locuri de confilict”, a explicat Andrei Gorduza.

Nu lipsesc nici obiectele ornamentale si accesoriile cu preturi modice. Siragurile de margele colorate sau cerceii din diferite pietre sunt printre cele mai cautate.

“Vara merg de exemplu turmalinele pentru ca sunt multicolore, opalele, toate pietrele care sunt aranjate intr-o forma de degrade. Fiind vara, ies in evidenta”, a spus Maxim Hiruta, expozant.

Expozitia cu vanzare ramane deschisa pana duminca, 1 iulie, si se poate vizita intre orele 9.00 si 19.00. Intrarea este libera.
Sursa: Diana Grad