Sanatate

EXOD DE CADRE MEDICALE – Atrasi de salarii mari, asistentii medicali din Maramures continua sa migreze in strainatate (VIDEO)

Foto telescop si dolariVezi VIDEO
Deficitul de personal din sistemul sanitar ramane in continuare o mare problema atat la nivelul judetului, cat si in tara. Pe langa faptul ca nu se pot face angajari, tot mai multi specialisti din sanatate prefera sa ia drumul strainatatii pentru salarii deloc de neglijat. In Marea Britanie, Germania sau Austria veniturile unui medic pot ajunge pana la 7.000 de euro, lunar, iar salariul unui asistent medical se situeaza la aproximativ 2.000 de euro.

Reprezentantii asistentilor medicali spun ca exista zilnic cereri din partea unor angajati din sistem care vor sa plece sa lucreze in strainatate pentru salarii mai mari. Anul acesta, pana acum s-au inregistrat aproape 50 de solicitari din partea unora care au ales sa lucreze in sistemul de sanatate din Marea Britanie.

„Daca vorbim de Maramures au plecat in numar foarte mare si anul trecut. In anul 2012, deja avem o lista de 45 de asistenti medicali care au plecat toti in Marea Britanie si sigur cererile exista zilnic”, a declarat presedintele Ordinului Moaselor si Asistentilor Medicali Generalisti maramures, Viorica Totorean.

Oferta locurilor de munca in strainatate pentru angajatii din sanatate este diversificata, chiar daca in aceasta luna a fost mai slaba comparativ cu alte perioade ale anului. De la inceputul anului 2012, au fost disponibile 20 de joburi pentru medici si 86 pentru asistenti medicali, in special in Germania si Austria. La ora actuala sunt vacante patru posturi pentru cei care vor sa plece sa lucreze in unitatile sanitare din alte tari.

„Prin reteaua EURES avem pentru luna iunie patru locuri de munca. E vorba de un medic patolog in Danemarca, doua de asistenti medicali generalisti in Germania si un medic dentist in Slovenia”, a spus directorul adjunct al Agentiei Judetene pentru ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM), Mircea Mos.

Salariile depind de specialitatea, dar si de tara pentru care se opteaza. Cert este ca veniturile obtinute in alte tari sunt net superioare celor incasate in Romania. Daca intr-un spital din Maramures, un asistent medical obtine lunar intre 800 si 1.300 de lei, in functie de vechime si de specialitate, in strainatate salariul poate ajunge la 2.000 de euro, cum e cazul celor care aleg sa lucreze in Germania ca asistenti medicali generalisti.

Un medic poate incasa lunar pana la 7.000 de euro, acesta fiind venitul promis pentru cei care doresc sa mearga in Danemarca pe postul de medic patolog, in timp ce in Slovenia se ofera intre 2.000 si 2.200 de euro pentru cei care opteaza sa lucreze, de pilda, ca dentist intr-o clinica pentru copii.
Sursa: Camelia Tocaci