Politica

EXERCITII DE LUCIDITATE – Desteapta-te romane!

Dupa 25 de ani de democratie originala, numarul romanilor care aleg sa nu mearga la urne deoarece considera ca niciun politician nu merita sa primeasca votul lor, pare sa fie mai mare ca oricand. O alta categorie de alegatori care refuza sa voteze este formata din cei care pur si simplu nu mai stiu pe cine sa aleaga. Acestia au ajuns la concluzia ca pe oricine ar vota e tot un drac, nefiind vreo diferenta intre un partid si altul. Asa ca prefera sa nu se implice, sa nu fie nevoiti sa recunoasca apoi ca si-au facut rau cu mana lor.

Fiecare dintre cei care am trait acest ultim sfert de secol ne-am putut convinge pe propria noastra piele ca democratia se construieste neasteptat de greu. Ca sa nu mai vorbim ca, pana se va ajunge la un sistem democratic consolidat, aproape sigur vor trece cateva generatii. Suntem nevoiti sa recunoastem ca regimul comunist a fost oarecum mai simplu – au venit rusii cu tancurile, ne-au ocupat, au uitat sa mai plece si ne-au impus dictatura proletara de trista amintire.

Democratia, in schimb, ca sa fie sigura de reusita, are nevoie de participarea si implicarea continua a tuturor cetatenilor. Nimeni nu are voie sa stea pe margine si sa chibiteze, lasandu-i pe altii sa decida. Daca aceeasi optiune este impartasita de mai multi oameni, riscul ca alegerea sa fie gresita e mult mai mic.

Multi sustin ca prin neimplicarea in alegeri dau un vot de blam clasei politice. Este o mare tampenie. De fapt, stand pe tusa ii ajuti pe politicieni. Pentru ca, pana la urma, alegerile sunt validate indiferent daca participarea la vot este de 90 sau de 20%. Si de aia nu mai poate candidatul, important pentru el este ca a castigat cursa pentru ciolan, indiferent de scorul inregistrat. A-ti lasa viitorul la voia intamplarii prin indiferenta manifestata fata de alegeri nu este niciun blam, ci mai degraba o crunta lasitate. Pentru ca, dupa ce ai votat, fata de tine insuti mai poti sa spui ceva sau sa taci dezamagit blestemandu-ti optiunea. Dar daca nu mergi la vot nu mai poti spune nimic, chiar daca ii injuri pe politicieni, te regasesti intr-o postura penibila.

Dincolo de spectacolul demagogic din campania electorala apare necesitatea apararii si consolidarii democratiei si libertatii noastre. Participarea masiva la vot inseamna inca un pas important in aceasta directie. Cu totii ne-am saturat de gastile pradatoare care au vandut Romania la fier vechi si au trimis la munca in strainatate peste doua milioane de concetateni. Din pacate, nu exista nicio forma de democratie fara partide politice. Niciodata ele nu o sa se reformeze daca nu le va fi teama de alegatori. Dimpotriva, in fata unei mase amorfe si indiferente, vor cauta sa-si perfectioneze metodele de jefuire a banului public, imbogatindu-se prin saracirea celor multi. Nu va faceti iluzii cu stanga si dreapta, cu centristii, extremistii sau nationalistii, pentru ca nu exista nicio diferenta intre ei.

Sunteti patimasi, va preocupa peste masura rezultatul alegerilor, sunteti gata sa va certati cu apropiatii si prietenii din cauza unuia sau altuia dintre candidati? N-aveti de ce. Va spun sigur ca o sa castige candidatul care seamana cel mai mult cu oamenii care alcatuiesc societatea romaneasca acum. Si in lumea in care traim aproape niciunul dintre noi nu ajunge la locul potrivit decat prin pile, aranjamente sau implicarea politicului. Asa ca va castiga cel care se va organiza cel mai bine in teritoriu, care va reusi sa mobilizeze mai multi alegatori. Valoarea, competenta, calitatile morale si profesionale ale candidatului nu conteaza in aceasta competitie. Dar, pentru ca toate acestea sa insemne principalul criteriu de alegere al unui individ, trebuie sa devenim responsabili. Ne plangem mereu ca altii nu fac nimic, dar nu recunoastem ca nici noi nu vrem sa facem ceva. Nu se mai poate continua plasand la infinit vina altcuiva.

O moda pacatoasa, mai ales printre alegatorii instruiti, intelectuali, este aceea de a spune ca ei nu au votat, asa ca nu sunt responsabili de situatia din tara. Orice natie isi asteapta mantuirea de la intelectualii ei, de la elite. Se stie ca absenteismul la alegeri inregistreaza cotele cele mai inalte in randurile acestei categorii. Atunci care mai e rolul intelectualilor romani? Ei trebuie sa inteleaga ca singuri nu au cum sa-si determine soarta, bunastarea lor va depinde mereu de starea muncitorului, a taranului, a prestatorului de servicii, a politistului sau militarului. De regula, ei sunt un factor de influenta pentru celelalte categorii ale populatiei. Daca si-ar schimba atitudinea, cu siguranta participarea la urne ar fi mai numeroasa si adevarata democratie s-ar instala mai repede in tara.

Daca nu vom reusi sa punem presiune pe politicieni, situatia nu se va schimba in bine. Vom asista neputinciosi cum, o data la patru sau la cinci ani, o gasca politica, indiferent din ce partid provine, va imparti ciolanul puterii intre membrii ei. Ceilalti vom privi la ospat, ne vom resemna sau ne vom face bagajele pentru alte destinatii.

Unii vorbesc de o noua revolutie. Slaba nadejde, nu va mai fi cine sa o faca. Am avut una care ne-a dat dreptul sa construim si sa consolidam democratia reala cu stampila de vot, nu cu lampase, topoare, rangi sau bate manuite de oamenii adancului. Daca dupa 25 de ani nu vrem sa o folosim, inseamna ca oamenii aceia, in decembrie 89, s-au sacrificat degeaba.
Sursa: Grigore Ciascai