Actualitate

EXCLUSIV eMM.ro – EXPLOZII SIGHET – A doua explozie de la Sighetu Marmatiei nu poate fi imputata Berg Sistem Gaz, sustin avocatii firmei (VIDEO)

 Explozie la Sighet (c) eMM.ro
 Explozie la Sighet (c) eMM.ro

Vezi VIDEO
Magistratii Tribunalului Maramures trebuie sa solutioneze unul dintre cele mai complexe dosare inregistrate pe rolul instantei. Societatea Berg Sistem Gaz Sighetu Marmatiei si alte 11 persoane au fost trimise in judecata in cazul celor doua explozii in urma carora o persoana a murit si alte 14 au fost grav ranite. Totodata, dupa finalizarea anchetei si intocmirea rechizitoriului, Parchetul General a facut publice si primele imagini surprinse imediat dupa a doua deflagratie din imobilul de la Sighetu Marmatiei, surprinse in dimineata zilei de 19 februarie. Probe socante, constand in bucati mari de piele arsa si de haine parjolite au gasit anchetatorii in zapada din fata clubului unde s-a petrecut tragedia. eMaramures a intrat in posesia cutremuratoarelor imagini, care sunt printre marturiile din dosar impreuna cu nenumaratele expertize tehnice si rapoarte medicale.

Un dosar mai mult decat voluminos au de consultat judecatorii Tribunalului Maramures, dar si aparatorii celor trimisi in judecata dupa cele doua explozii care au facut sa se cutremure Sighetul atat la propriu, cat si la figurat. Primul termen de judecata, inregistrat in baza de date a instantelor, este miercuri, 25 iulie. Initial, dosarul urma sa intre pe rol in octombrie, dar, fara explicatii, s-a devansat data.

Avocatii firmei de distributie a gazului din Sighetu Marmatiei si-au schitat deja apararea, dar, dupa consultarea probelor la dosar, considera ca acesta ar trebui returnat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pe motiv ca Berg Sistem Gaz i-a fost incalcat dreptul la aparare. Firma de distributie a gazului metan in Sighetu Marmatiei a fost pusa sub acuzare pentru infractiuni la legea privind calitatea in constructii, precum si ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. Aparatorii au aratat ca societatea nu va putea fi trasa la raspundere pentru cea de a doua deflagratie.

”Sunt elemente, din punctul meu de vedere, care ar trebui sa determine restituirea cauzei la procuror pentru incalcarea dreptului la aparare si un mod un pic abuziv al administrarii probelor in fata organelor de urmarire penala. De altfel, au fost si depuse plangeri impotriva unor acte intocmite de catre procurorul de caz”, a declarat Cristian Niculescu-Tagarlas, unul dintre avocatii SC Berg Sistem Gaz.

Unul dintre semnele de intrebare din acest dosar este legat de faptul ca nicio institutie a statului din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor nu a fost pusa sub acuzare, desi, potrivit avocatilor, cea de a doua explozie s-a produs pentru ca una dintre persoanele care a patruns in cladire nu a respectat normele de siguranta in astfel de situatii.

”Expertizele si probele au demonstrat opinia noastra: ca cea de-a doua deflagratie s-a produs ori din cauza unei brichete, a unei flacari aprinse ori a unui corp de iluminat care a fost aprins, situatii care implica clar posibilitatea de evitare a acestui al doilea incident. Daca se luau masurile de intrare in zonele afectate si de aerisire a lor, s-ar fi putut evita explozia”, a spus Cristian Niculescu-Tagarlas.

Printre cele 11 persoane trimise in judecata in acest dosar se numara fosti actionari ai societati, membri din conducerea firmei, dirigintele de santier, un angajat al Inspectoratului de Stat in Constructii si chiar vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie. 

Procesul este preconizat sa dureze o lunga perioada de timp, tinand cont de numarul mare de martori care vor trebui audiati, precum si de expertizele care vor fi facute in aceasta cauza. De altfel, numai rechizitoriul intocmit de catre procurori are peste 400 file.

CITESTE SI:

Sursa: Andrei Gherghel