Actualitate

EVENIMENT ASTRONOMIC – Luna trece peste planeta Jupiter in aceasta noapte

In aceasta noapte (14/15 iulie), in jurul orei 4.21, Luna va trece peste planeta Jupiter. Fenomenul poarta numele de ocultatie si este destul de rar. Ultima ocultatie planetara a avut loc pe 1 decembrie 2008, cand Luna a ocultat planeta Venus, iar urmatoarea (Luna-Saturn) va avea loc abia in 2024.

Ocultatia Luna-Venus din dimineata zilei de 15 iulie 2012 se va produce la finalul noptii, doar imersiunea (disparitia planetei in spatele discului lunar) fiind vizibila usor. Fenomenul se poate observa si cu ochiul liber, dar si prin instrumente astronomice. Prin telescoape se va putea observa cum Jupiter si cei patru sateliti galileeni vor disparea pe rand in spatele Lunii in urmatoarea ordine: Europa, Io, Jupiter, Ganymede si Callisto.

Ocultatia dureaza aproximativ o ora, planeta reaparand din spatele Lunii in jurul orei 5.21. La acest moment cerul va fi deja prea luminat pentru a vedea evenimentul cu ochiul liber.

Detalii despre acest interesant fenomen astronomic (sfaturi pt. observare, momentele ocultatiei pt. diverse orase din tara, harti si animatii) gasiti pe site-ul AstroInfo – click AICI…
Sursa: Sorin Hotea