GHID - AGENDA ZILEI

EVENIMENT – Adriana Saftoiu, fost consilier prezidential si purtator de cuvant al presedintelui Romaniei, isi lanseaza cartea “Cronica de Cotroceni”, in Baia Mare

Vineri, 25 septembrie, de la ora 15.00, in Sala de conferinte a Millennium Business Center, din Baia Mare, Adriana Saftoiu se va intalni cu cititorii si va vorbi despre cel mai recent volum aparut la Editura Polirom, Cronica de Cotroceni, in colectia „Ego-grafii”, disponibil si in editie digitala. Cartea-eveniment a verii a inregistrat recorduri de vanzari atat pe piata de carte, fiind declarata bestseller Bookfest 2015, cat si in online.

Numele Adrianei Saftoiu este prezent in constiinta publica si a specialistilor mass-media mai ales datorita profesionalismului prin care s-a remarcat in anii cand a fost consilier prezidential si purtator de cuvint al Presedintelui Romaniei. Scrisa cu nerv, cu un spirit de revolta bine temperat, si bazandu-se pe iscusinta autoarei de a analiza retrospectiv fapte la care a fost martora nemijlocit, cartea Adrianei Saftoiu se constituie astfel intr-o marturie condusa inteligent despre o epoca si cateva dintre personajele ei aflate la putere sau in preajma acesteia, dar si despre ce se poate intampla atunci cand convingerile personale ajung sa se afle in opozitie cu ale celor din jur.

Insemnarile sale din jurnal, completate cu numeroase amintiri, reconstituie fragmentar acea perioada din viata autoarei, intr-o vreme cind sperantele renascute ale multor romani se aflau pe un trend ascendent. Iluziile insa nu pot dura o vesnicie. Simple gesturi, evenimente sau scurte schimburi de replici vin sa ne sugereze o alta lume, indeobste nevazuta sub toate fatetele ei, una in care regulile par fluide si imposibil de ordonat, iar deciziile depind prea adeseori de afinitati sau aversiuni greu de inteles.

„Cea mai mare greseala pe care putem s-o facem e sa ne indragostim de politicieni, de institutiile de stat, sa le dam un cec in alb si sa nu pastram spiritul critic asupra lor. Daca ne lipseste ceva atunci sigur ne lipseste acest lucru in relatiile cu politicul si, mai ales, la inceputul unui lider, care se formeaza si care are nevoie de aceasta critica. Sigur, acum suntem indragostiti de niste institutii, din nou ni se pare foarte in regula. Nu ne mai uitam daca sunt abuzuri si excese si peste cativa ani o sa ne dam seama ca din nou nu e bine”, spune autoarea.

Adriana Saftoiu este absolventa a Facultatii de Litere, sectia Romana-Spaniola, a Universitatii din Bucuresti. A fost jurnalist, purtator de cuvant al Guvernului Radu Vasile intre 1998 si 2000, consilier al presedintelui Romaniei si purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale in perioada 21 decembrie 2004 – 30 martie 2007 si membru in Parlamentul Romaniei, de unde, in ianuarie 2012, si-a dat demisia de onoare. In prezent este managerul propriei firme de P.R. si comunicare. A mai publicat Vocile puterii. De vorba cu purtatorii de cuvant (2007) si Jurnal de campanie (2009).

Sursa: Emm