Comunitate

EVENIMENT – Adriana Saftoiu a lansat „Cronica de Cotroceni” in Baia Mare. Ce spune autoarea despre cea mai comentata carte a ultimului deceniu (VIDEO)

Vezi VIDEO
Adriana Saftoiu, fost consilier prezidential, dar si autoarea cartii care a facut mari valuri in lumea politica „Cronica de Cotroceni” , a lansat volumul si in Baia Mare. La eveniment au participat zeci de baimareni, multi dintre ei care au lecturat deja volumul, pentru a o vedea si asculta pe cea care a avut curajul sa dezvaluie rotitele unui sistem putred, sistem din care a facut parte, dar a ales sa-l paraseasca.

„Printre tot ceea ce inseamna Bucuresti si structurile scortoase politice administrative, apar din cand in cand oameni admirabili, exemple pentru ceilalti sau exemple pentru ceilalti normali, oameni normali care inteleg ce insemnaa exemplul si inteleg sa se inspire din exemple si un astfel de exemplu care ofera foarte multa inspiratie, un astfel de om este Adriana Saftoiu. Un om special, un om care a inteles ce inseamna sa vrei sa faci lucruri pentru tara ta si pentru romanii tai, dar intelegi ce inseamna barierele atunci cand intr-adevar cei conectati la putere nu reactioneaza, a inteles sa se manifeste si sa vorbeasca, a inteles sa ne arate ca avem libertate, a inteles sa ne ofere libertatea cuvantului si a atitudinii. Noi, daca suntem oameni inteligenti, vom prelua acest exemplu si il vom duce mai departe, vom vorbi si in primul rand vom fi sinceri pentru ca din sinceritate putem sa construim sau sa reconstruim pe o baza solida. In 25 de ani nu stiu cata sinceritate a fost, dar stiu ca a fost foarte multa minciuna”, a precizat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare. 

Despre cartea prezentata si baimarenilor a vorbit si Vlad Tausance, presedintele artistic al Fundatiei „Baia Mare 2021”, cel care conduce proiectul de candidatura al municipiului Baia Mare la titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021.

„Cartea pe care ati avut deja ocazia sa o cititi, daca nu, atunci va rog sa o faceti nu este o carte despre cat de bine merg lucrurile in politica, ci mai degraba despre cum nu merg bine lucrurile in politica romaneasca. Este o carte foarte importanta si foarte utila pentru ca ne da masura intre unde am fost si cam pe unde suntem in momentul asta”, a precizat Vlad Tausance. 


Adriana Saftoiu a fost numita la data de 21 decembrie 2004 in functia de consilier prezidential, purtator de cuvant al presedintelui Romaniei,Traian Basesacu, sef al Departamentului de Comunicare Publica. A demisionat din functie in martie 2007, iar in acest an a scos pe piata o carte document cu memorii din perioada petrecuta la Cotroceni. 

„O tara in care de 25 de ani toata lumea se lamenteaza ca nu se simte bine, ca clasa politica nu ne reprezinta, ridic un foarte mic colt peste ceea ce am vazut pentru ca aceasta carte are foarte multa autocenzura. Chiar si cei care nu cunosc evenimentele din interior cintind-o, simt unde ma opresc, unde pun frana pentru ca nu ma intereseaza sa dezvalui ceea ce un invitat la o emisiune spunea:«mie Adriana Saftoiu sa-mi dea banii inapoi pentru ca eu am cumparat cartea ca sa aflu doua lucruri: cantitatea de alcool si alte lucruri. Nu, cartea asta nu este despre cantitatea de alcool si alte lucruri este pur si simplu despre speranta, speranta pe care ne-o punem noi si dezamagire”, a spus Adriana Saftoiu.

Evenimentul s-a incheiat cu o sesiune de autografe acordate de autoare.

Sursa: Ana Pop