Externe

EGIPT – Fiii lui Hosni Mubarak vor fi judecati intr-un nou proces pentru coruptie

Cei doi fii ai fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak vor fi judecati intr-un nou proces pentru coruptie, care urmeaza sa inceapa la 9 iulie, a anuntat marti agentia oficiala egipteana Mena, citata de AFP.

Citandu-l pe judecatorul Abdel Moez Ibrahim, agentia a precizat ca Gamal si Alaa Mubarak vor fi judecati de Curtea penala incepand din 9 iulie, alaturi de alte sapte persoane, pentru un caz de coruptie legat de Bursa.

Presedintele Mubarak a fost condamnat la 2 iunie la inchisoare pe viata, pentru moartea unor manifestanti in timpul revoltei care a dus la inlaturarea sa de la putere in 2011.

Reprimarea acestei revolte s-a soldat oficial cu moartea a circa 850 de persoane.

In varsta de 84 de ani, el a fost primul dintre liderii inlaturati de la putere de “primavara araba” care a comparut personal in fata judecatorului.

Cei doi fii ai sai, judecati alaturi de el pentru coruptie, nu au fost condamnati, deoarece faptele care le erau reprosate s-au prescris.

In cel de-al doilea proces, acuzatiile se refera in special la vanzarea Bancii Al-Watany a Egiptului.

Acuzatii au convenit sa achizitioneze majoritatea actiunilor mai multor banci, prin companii-paravan, fara a declara acest lucru la Bursa, potrivit agentiei Mena, care precizeaza ca ei au obtinut astfel circa 300 de milioane de dolari, bani transferati apoi in strainatate.

Cei doi fii ai lui Mubarak sunt detinuti in continuare la o inchisoare din Cairo.
Procurorul general a anuntat la 3 iunie ca va face apel dupa verdictul din procesul fostului presedinte, care a provocat un val de proteste.

Sursa: Mediafax