Externe

EFECTELE CRIZEI – Recesiunea a fost mai severa in Anglia decat s-a crezut initial

Economia Marii Britanii a reintrat in recesiune mai rapid decat s-a estimat initial si pare putin probabil sa se redreseze curand, arata datele oficiale publicate joi, si confirmand avertismentul lansat marti de guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, transmit AP si Reuters.

Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,3% in perioada ianuarie-martie 2012, asa cum s-a estimat initial, dar in ultimul trimestru din 2011 s-a inregistrat un declin de 0,4%, mai adanc decat s-a crezut initial (0,3%), a anuntat joi Oficiul National de Statistica.

Perspectivele economice ale Marii Britanii s-au inrautatit in ultimele saptamani din cauza turbulentelor din zona euro, a avertizat marti guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King.
‘In ultimele sase saptamani… am fost foarte impresionat de multiplele schimbari care au avut loc de cand am emis Raportul privind inflatia din luna mai. Sunt pesimist privind perspectiva zonei euro, care se inrautateste in continuare’, a afirmat King in fata Comitetului Trezoreriei al Parlamentului Marii Britanii.

Datele publicate joi ar putea stimula Banca Angliei sa reia programul de cumparare de active de 325 miliarde de lire sterline (511 miliarde de dolari), ca parte a eforturilor de a sprijini redresarea fragila a economiei Marii Britanii. Deja analistii estimeaza ca BoE va injecta inca 50 miliarde de lire sterline la sedinta de politica monetara din 5 iulie.

Anul trecut, BoE a decis sa activeze programul de cumparare de active, cu inca 75 miliarde de lire sterline (116 miliarde de dolari), dupa ce a injectat 200 milioane de lire sterline in perioada martie 2009 – ianuarie 2010, prin programul quantitative easing (QE). Aceasta este o strategie de politica monetara ce presupune injectarea unei cantitati mari de bani in sistem atunci cand este nevoie, pentru a mentine nivelul dobanzilor pe termen scurt la un nivel foarte mic si a oferi suficienta lichiditate bancilor pentru a revigora creditarea.

Majoritatea analistilor se asteapta ca rata dobanzii sa ramana la 0,5% in 2012 si 2013.
‘Credem ca recesiunea va continua probabil in trimestrul doi din 2012. Inca exista numerosi factori care ar putea constrange redresarea, mai ales inasprirea conditiilor de creditare’, a avertizat Vicky Redwood de la Capital Economics.

Bancile au devenit reticente in a acorda credite persoanelor fizice si juridice deoarece trebuie sa-si majoreze capitalul si sa-si reduca nivelul creditelor neperformante.

In mai, Banca Angliei (BoE) a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei in acest an si a avertizat ca inflatia va ramane peste tinta fixata inca un an.

In urma cu trei luni Banca Angliei prognoza un avans al Produsului Intern Brut al Marii Britanii de 1%, iar recent estima o crestere de 0,8% in 2012. De asemenea, BoE a renuntat la tinta de inflatie de 2% pana la sfarsitul anului.

Pentru 2013 BoE estimeaza un avans de 2,7% al Produsului Intern Brut al Marii Britanii, fata de 3% cat estima in februarie.

Sursa: Agerpres