Sport

EDITORIAL – FRACTURA DE TIBI(e) – TVR: Dolce far niente

Decizia TVR de a sublicentia catre Dolce jumatate din meciurile din grupele CE 2012 i-a inflamat, cum era de asteptat, pe iubitorii de fotbal. Pe langa amaraciunea ca echipa nationala participa la marile competitii mancand seminte la televizor si uitandu-se la altii cum gadila mingea, televiziunea publica a venit si cu aceasta neghiobie. De altfel, sublicentierea nu se rezuma doar la o parte din meciurile Campionatului European de Fotbal 2012, ci si la transmisiuni de la Jocurile Olimpice de la Londra. Altfel spus, TVR tine sa fie echitabila in aplicarea loviturilor de ciomag: vrea sa-i faca sa planga pe toti iubitorii de sport din Romania, nu doar pe amatorii de fotbal, in consecinta a intrat cu foarfeca si in Olimpiada.
 
Presedintele televiziunii publice, Alexandru Lazescu, a incercat sa explice, intr-un comunicat pentru Hotnews, care au fost ratiunile care au dus la aceasta masura. Pana la urma, n-a facut decat sa isi dea cu stangul in dreptul si sa sporeasca starea de frustrare. Printre altele, a aratat ca s-a luat aceasta decizie din pricina ca TVR e pe pierderi de ani in sir si trebuie sa se reduca din costuri. “In plus, in cadrul acordului cu Romtelecom, am obtinut pentru telespectatorii televiziunii publice drepturile de transmise pentru 51 de meciuri din Liga 1 la un pret semnificativ mai mic decat daca TVR le-ar fi cumpărat direct”, se mai arata in comunicatul cu pricina.

Intai de toate, poate ca unii ar fi preferat sa vada meciurile unei competitii de gala, cum e un campionat european, care are loc o data la patru ani, decat unele partide prafuite din Liga I, care te fac sa dai cu televizorul de usa. In al doilea rand, TVR trebuia sa se gandeasca sa faca economii pe alte cai, de pilda din productia unor emisiuni rasuflate, care nu atrag clienti de publicitate nici de-ar fi sa ii platesti tu pe ei. Sau s-ar fi putut orienta spre a investi in formate de emisiuni care si-au probat succesul si in alte tari, lucru care ar fi adus audienta si, implicit, bani din publicitate. Dar nu, TVR, institutie platita din banii fiecaruia dintre noi, a preferat o solutie de cooperativa agricola de productie, aceea de a trimite catre o televiziune cu o acoperire subtire bucati din doua evenimente de anvergura.

Faptul ca TVR a avut, de-a lungul vremii, un manageriat prost si s-a inhamat la datorii pe care nu le poate trage dupa el nici cel mai harnic dintre boi nu e o scuza in fata acelora care platesc taxa pentru televiziunea publica. Bunul simt spune ca orice om care plateste un serviciu trebuie sa aiba parte de respect de la cel care presteaza serviciul in cauza. Or, din partea TVR, acest lucru simplu care se cheama respect pare mai greu de imaginat decat sa vezi un sconcs facand reclama la gel de dus.

Foto (c) thingsnerdslike.com.
Sursa: Tiberiu Sabo