Afaceri - Economic

ECONOMIE – Rusia reduce taxa la exporturile de grau

Taxa pentru exporturile de grau rusesti va fi redusa incepand de joi, 1 octombrie, ca urmare a modificarii formulei de calcul, transmite RIA Novosti. Potrivit noilor reglementari, exportatorii vor plati o taxa de 10 ruble pentru fiecare tona de grau, in timp ce conform precedentelor norme plateau cel putin 50 de ruble pentru fiecare tona de grau exportat.

‘Noile reglementari sunt mai bune decat cele de dinainte’, a declarat presedintele Russian Grain Union, Arkady Zlochevsky.

Rusia este unul dintre cei mai importanti exportatori mondiali de grau, insa potrivit datelor prezentate de Ministerul rus al Agriculturii in primele opt luni ale acestui an exporturile de grau ale Rusiei au scazut cu 30% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

La randul sau, ministrul rus al Agriculturii, Alexander Tkachev, a apreciat luna trecuta ca de la introducerea taxei, la 1 iulie anul curent, exporturile de grau ale Rusiei au scazut de 2,2 ori, dar a adaugat ca acesta este un ‘fenomen temporar’. Ministrul rus a subliniat atunci ca, daca taxa la export nu ar exista, pretul painii in Rusia ar creste constant. Tkachev a mai spus ca Rusia intentioneaza sa exporte in acest sezon o cantitate de 25-30 de milioane de tone de cereale.

In sezonul trecut, Rusia a fost al treilea mare exportator mondial de grau, iar in acest sezon ar putea recolta o cantitate de 62 de milioane de tone de grau, ceea ce ar fi cea de-a treia mare recolta inregistrata vreodata de Rusia.

Sursa: Agerpres