Afaceri - Economic

ECONOMIE – Investitii imobiliare record de 407 miliarde de dolari la nivel global, la jumatatea anului

Investitiile imobiliare la nivel global au atins, la jumatatea anului 2015, niveluri record de 407 miliarde dolari, cu 14% mai mult decat in aceeasi perioada din 2014, ceea ce face din primul semestru al acestui an cel mai bun din 2007 pana in prezent, arata un studiu al unui grup international de consultanta imobiliara.

Statele Unite, Marea Britanie si Germania raman, de departe, cei mai mari investitori pe pietele imobiliare globale, conform studiului realizat de CBRE Group. Tranzactiile totale in cele trei tari au fost, in primul semestru din 2015, de 301 miliarde dolari, ceea ce reprezinta o cota de 74%, din totalul tranzactiilor globale.

Recenta incetinire economica din Asia a determinat scaderi in China, Singapore si Coreea de Sud, care au coborat pozitii importante in Top 20 cele mai performante piete, pe primul semestru din 2015. Singura
piata non-asiatica unde s-au mai inregistrat scaderi a fost cea canadiana, unde extractiile de petrol au fost singurele care au alimentat economia.

Investitorii trans-nationali si-au consolidat influenta pe pietele imobiliare, cu precadere in ultimii doi ani, devenind astfel un factor important in reconfigurarea acestora. Cele mai cautate destinatii pentru investitiile de capital sunt marile aglomerari urbane din cele mai importante regiuni. Londra conduce clasamentul global, urmata de New York si Paris. In ceea ce priveste investitiile globale insa, New York este lider, urmat de Londa si Los Angeles.

La nivel regional, influenta investitorilor globali variaza de la putin peste 10% in cele doua Americi pana la aproape 50% pe pietele din Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Cel mai mare investitor a fost SUA, cu 25,4 miliarde dolari investiti in pietele din strainatate, urmate de Canada, Germania si China, care impreuna au investit insa mai putin decat Statele Unite.

Sursa: Agerpres