Comunitate

ECO – Directia Silvica Maramures face inventarul puietilor din pepinierele judetului. Peste 2.000.000 de arbori vor ajunge la primavara in paduri (VIDEO)

Foto: puieti de brad (C) eMaramures.roVezi VIDEO
La fiecare inceput de septembrie, la Directia Silvica Maramures se face numaratoarea. Se iau la rand toate pepinierele ocoalelor silvice care apartin statului si se numara puietii disponibili pentru impadurire.

„In prima luna a fiecarui an de toamna, in septembrie, se face, la nivelul Directiei Silvice Maramures, inventarul tuturor puietilor existenti in pepiniere. In anul 2015 s-au inventariat un total de 6.500.000 de puieti. Din acestia, ne pregatim pentru campania de impadurire a anului viitor. S-au extras peste 2.100.000 de puieti ce sunt apti de plantat din punct de vedere etnic si calitativ. Din acesti puieti 413.000 sunt puieti apti de plantat de brad, 1.400.000 sunt puieti de molid, 83.000 sunt puieti de paltin, 134.000 sunt de cvercinee si aici vorbim de stejar pedunculat, 20.000 in zona de campie, Ulmeni, Somcuta, vorbim de gorun, 46.000 in zona de deal, Sighet, Baia Sprie si vorbim de stejar rosu, puiet folosit pentru zonele unde exista vanat, in cele 10 fonduri de vanatoare ale Directiei Silvice”, a declarat Mihai Lesan, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Maramures.

In ciuda faptului ca primii arbori vor ajunge in paduri abia anul viitor, angajatii Directiei Silvice fac inventarul si incep pregatirile pentru aceasta actiune cu aproape o jumatate de an inainte.

„Suntem in primele faze de pregatire tehnica a ceea ce inseamna campania. In perioada imediat urmatoare se va face un calcul privitor la suprafetele pe care vom interveni cu impaduriri in anul 2016, urmand ca pana la finalul anului sa analizam acesti puieti impreuna cu suprafetele care vor fi regenerate, iar excedentul, care in mod sigur se va obtine, de puieti, pe specii, sa fie valorificati in exteriorul Directiei Silvice Maramuresm la ocoalele silvice private, la beneficiari persoane fizice si juridice proprietare de padure, care au nevoie de acesti puieti”, a mai spus Lesan.

Primii puieti vor fi plantati in sudul judetului, in zona Codru Chioar la jumatatea lunii februarie, in functie de cum se va topi stratul de zapada, urmand ca pana la finele lunii mai sa se ajunga si in zonele de munte din Maramuresul Istoric.

Sursa: Ana Pop