Religie

E sărbătoare mare! Credincioşii prăznuiesc Naşterea Maicii Domnului

Naşterea Maicii Domnului este sărbătorită pe 8 septembrie. Această sărbătoare este cunoscută în popor sub numele de Sfânta Maria mică, spre deosebire de Adormirea Maicii Domnului care poartă denumirea de Sfânta Maria mare. Este prima sărbătoare cu cruce roşie din noul an bisericesc, an care începe pe 1 septembrie.

Sfinţii Părinţi au rânduit că această sărbătoare să fie prăznuită pe 8 septembrie, pentru că 8 este cifra veşniciei, a vieţii veşnice. Această zi ne aminteşte şi de faptul că noi suntem chemaţi să intrăm în Împărăţia cea veşnică a iubirii Tatălui, Fiului şi Sfântului Duh.

Din Maica Domnului S-a născut că Om, Fiul lui Dumnezeu cel Veşnic. Prin acordul ei şi prin lucrarea Sfântului Duh, ea a dat trup Fiului Veşnic al lui Dumnezeu. De aceea Biserica o preamăreşte că fiind mai cinstită decât Heruvimi şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii pentru că fără stricăciune a născut pe Dumnezeu Cuvântul.

Cinstirea pe care Biserica i-o acordă este mai presus de cea a sfinţilor şi îngerilor, dar nu este identică şi nici superioară faţă de cea dăruită lui Dumnezeu.

Maica Domnului s-a născut din părinţii Ioachim şi Ana, înaintaţi în vârstă, că rod al rugăciunii lor. Ioachim provenea din casă lui David şi Ana din cea a lui Aaron aşadar erau de neam împărătesc şi preoţesc. Dar acest lucru nu le aducea bucurie, pentru că în trecut, cei care erau lipsiţi de copii, erau socotiţi că fiind lipsiţi de binecuvântarea dumnezeiască. Şi din acest motiv erau ocărâţi de oameni, mai scrie Creștin Ortodox.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *