Actualitate

E oficial ! ITP-ul expirat suspendă înmatricularea autovehiculelor

Românii care au verificarea tehnică expirată şi sunt găsiţi în trafic se vor alege cu inmaricularea supendat. La fel se va întîmplă şi dacă noul proprietar nu solicită la timp autorităţilor transcrierea dreptului de proprietate. Toate aceste prevederi au fost aprobate în 18 august de către Guvern.

Suspendarea înmatriculării,vizează strict o operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public şi nu vizează anularea înmatriculării. Suspendarea înmatriculării vehiculului nu exonerează proprietarul acestuia de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului local.

Situaţiile în care se propune producerea suspendării de drept a înmatriculării sunt atunci când noul proprietar (cumpărător) nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la dată dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului, precum şi în cazul expirării / anulării inspecţiei tehnice periodice a vehiculului.

Totodată, actul normativ prevede instituirea unui mecanism potrivit căruia, în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar să se înscrie în evidenţele autorităţilor competenţe de înmatriculare simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaţiuni, noul proprietar va fi obligat să solicite autorităţii competenţe transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la dată dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

O altă modificare se referă la instituirea reglementării radierii din oficiu a vehiculelor, în urmă notificării primite de la autorităţile competenţe din ţară sau din celelalte state membre, precum şi de la persoanele juridice autorizate, care atestă faptul că vehiculul a fost definitiv scos din uz. În cazul radierii vehiculului în aceste condiţii, autoritatea competenţă îl va informa pe titularul certificatului de înmatriculare cu privire la efectuarea acestei operaţiuni în termen de 30 de zile de la radiere.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *