Actualitate Cultura

Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, ediția a 8-a

Peter Hurley

”Civilizația rurală este sufletul țării”, spune Peter Hurley, coordonatorul acestui proiect. ”Drumul lung spre Cimitirul Vesel” pune pune față în față cultura tradițională românească cu cultura altor popoare.

Ediția a opta a festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel se va derula în perioada 23 iulie 2017 – 20 august 2017 și are două părți cu câte patru componente:

1. Festivalul în Țara Lăpușului, în perioada 23 – 30 iulie 2017
2. Festivalul în Țara Maramureșului, în perioada 13 – 20 august 2017

 

Cele patru componente a fiecărei săptămâni de festival:


Școala de Vară “ Moș Pupăză” – o inițiativă pedagogică pentru cei care doresc sa se conștientizeze mai adânc dimensiunile adevărate ale acestei culturi străvechi, încă vie, o comoara universală. Ateliere meșteșugărești organizate în mai multe sate din Țara Maramureșului și Țara Lăpușului, pe diferite specializări: muzică și dans tradițional, cimpoi, fluier, cioplit, olărit, țesut, pictură, cosit si realizare căpițe de fân. Cursanții învață ceva specific de la un meșter din sat pe parcursul a 5 zile. Parteneriat – Școala de Vară “Willie Clancy” Irlanda.

Microevenimente – fiecare primărie din Țara Maramureșului și Țara Lăpușului este invitată să participe cu un micro-eveniment, să deschidă propria ladă culturală de zestre, într-o grădină sau gospodărie, fără microfon, fără scenă: o seară de șezătoare, un atelier, o întâlnire cu bătrânii satului, un concert, unde turiștii întâlnesc sătenii într-o atmosferă relaxată și autentică, toate microevenimentele fiind promovate pe o hartă a festivalului, tipărită în mii de exemplare. În perioada 5 – 12 august 2017 se vor organiza o serie de microevenimente în satele comunităților ucrainiene, pe Valea Ruscovei.

Concerte amplificate – o zi în Țara Lăpușului și o zi în Țara Maramureșului, de evenimente amplificate, cu artiști consacrați. Această componentă are scop de-a crea o punte între tineretul din mediul urban și cel din mediul rural, între oameni cu preocupări diferite, uniți de muzică și timp petrecut într-un cadru natural spectaculos.

Reuniunea de la Săpânța – la final de festival, toate satele participante și toți turiștii și vizitatorii sunt invitați să participe la o zi de sărbătoare a bucuriei, desfășurată la Săpânța, unde activitățile se vor încheia cu o mare horă în jurul Cimitirului Vesel.

Muzicieni, artizani și localnici vă așteaptă să vă arate frumusețea și bogăția satului tradițional, în dialog cu alte culturi, într-o atmosferă inedită, dar fără bâlci.

Mai multe detalii găsiți pe pagina de facebook a evenimentului!

Drumul Lung spre Cimitirul Vesel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *