Sanatate

DONARE DE SANGE – Un arhitect francez a venit in Baia Mare sa stranga donatori de sange (VIDEO)

 Foto: campanie donare sange (c) eMaramures.ro
 Foto: campanie donare sange (c) eMaramures.ro

Vezi VIDEO
”Toti donatorii de sange sunt eroi” a fost sloganul Zilei Mondiale a Donatorului de Sange de anul acesta, sarbatorita azi, 14 iunie, in toata lumea. Evenimentul a fost marcat la Centrul de Transfuzie Sanguina din Baia Mare printr-o reuniune a celor care sustin campaniile de donare de sange. Printre invitati s-a numarat si un francez, venit tocmai din regiunea Provence. 

Ziua Mondiala a Donatorului de Sange este sarbatorita in 14 iunie, data la care s-a nascut ”parintele” grupelor sanguine, Karl Landsteiner. Reprezentantul Asociatiei Donatorilor de Sange din Provence, Jean Paul Dumas, un arhitect care, dupa pensionare, s-a implicat in campaniile de constientizare a importantei gestului care poate salva vieti.

”In Franta, 14 iunie este celebrata la cote inalte, atat prin colecte mobile de sange, cat si cu informatii si afise, pentru constientizarea cetatenilor cu privire la importanta donarii sangelui. Statistic vorbind, un francez doneaza sange de 1,8 ori pe an, desi necesarul ar fi de doua ori pe an”, a precizat Jean Paul Dumas.

Francezul a aratat ca, in acest an, campania este sustinuta si de Miss Franta 2012, Delphine Wespiser, despre care a spus ca a inteles importanta unui astfel de mesaj la nivel national.

Reprezentantii Centrului de Transfuzie Sanguina din Baia Mare au precizat ca, la nivel local, aproximativ 730 de persoane doneaza sange in fiecare luna. Cu toate acestea, necesarul de sange nu este acoperit in totalitate.

”La nivelul Centrului de Transfuzie Sanguina Maramures, pana in acest moment, in cursul anului 2012, au fost recoltate circa 4.000 de unitati de sange integral, ceea ce inseamna o medie de 730 de donatori pe luna. Cu aceste unitati am putut acoperi 86% din necesarul de sange si componente sangvine la nivelul spitalelor”, a precizat directorul institutiei, Melania Dascal.

La intalnirea de astazi, 14 iunie, au participat si cativa membri ai Asociatiei Ziaristilor Donatori de Sange, dar si reprezentanti de la firme private care s-au alaturat de-a lungul timpului campaniilor de constientizare a populatiei cu privire la necesitatea donarii de sange. Acestia au indemnat populatia sa doneze sange, pentru ca oamenii aflati la ananghie sa poata fi salvati.
Sursa: Gabriela Kuhajda