Actualitate

DNA vs. NASTASE – Procurorii cer majorarea pedepsei lui Adrian Nastase in dosarul “Trofeul calitatii”

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a cerut, miercuri, majorarea pedepsei de doi ani de inchisoare cu executare primita de Adrian Nastase in prima instanta care a judecat dosarul “Trofeul calitatii”, aratand ca doar astfel poate fi atins scopul pedepsei.

Completul de cinci judecatori al instantei supreme a reluat, miercuri, dezbaterile in dosarul “Trofeul calitatii”. Instanta a respins mai multe solicitari ale avocatilor lui Adrian Nastase, iar ulterior a anuntat ca dosarul se afla in stare de judecata, dand cuvantul procurorului DNA pentru sustinerea recursului.

Reprezentantul DNA a aratat ca instanta de fond a aplicat o pedeapsa prea mica in cazul lui Adrian Nastase in raport de gradul de pericol al faptelor de care este acuzat in acest dosar si ca cei trei judecatori de la fond nu au tinut cont de calitatea actiunilor comise de acesta.

Procurorul a sustinut ca actuala pedeapsa de doi ani de inchisoare cu executare stabilita in cazul lui Adrian Nastase “nu este indestulatoare pentru indreptarea inculpatului”.

Totodata, procurorul a aratat ca instanta de fond a achitat-o in mod gresit pe Irina Paula Jianu pentru spalare de bani, cerand astfel condamnarea acesteia si pentru aceasta fapta. Procurorul a mai cerut ca lui Adrian Nastase, Irinei Paula Jianu si lui Bogdan Popovici sa le fie interzise mai multe drepturi civile.

Instanta asculta pledoariile apararii, iar in final va da dreptul inculpatilor sa-si spuna ultimul cuvant. La finalul dezbaterilor, instanta va ramane in pronuntare, urmand sa ia o decizie definitiva in dosarul “Trofeul calitatii”.

In 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, de catre un complet de trei judecatori al instantei supreme, in dosarul “Trofeul calitatii”, in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

In acelasi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici au primit fiecare cate sase ani de detentie, la care s-a aplicat un spor de un an.

Decizia din ianuarie nu este definitiva, fiind contestata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Sursa: Mediafax