Externe

DIPLOMATIE – Summit aniversar la Rio, cu participarea a zeci de sefi de stat si de guvern

92 de sefi de stat si de guvern se intalnesc astazi, 20 iunie, in incinta Riocentro, un vast centru de conferinte situat la 40 km de Rio de Janeiron /sud-estul Braziliei/ pentru a participa la Rio+20, summit aniversar al celui care in 1992 lansa ideea dezvoltarii durabile a Terrei, informeaza AFP.

Lucrarile summit-ului incep la ora locala 10 (13h00 GMT) in prezenta secretarului general al ONU, Ban Ki-moon. Ca si tanara canadianca Severn in urma cu 20 de ani, o tanara neozeelandeza de 17 anu, Brittany Trifold, va rosti cateva cuvinte inainte ca diversi responsabili sa-si prezinte discursurile la tribuna, fiecare limitat la cateva minute.

Presedinta braziliana Dilma Rousseff ii va primi la dejun pe toti marii acestei lumi. Apoi, discursurile – 58 in total zilnic – vor fi reluate. Dupa discursul presedintelui francez Francois Hollande va urma fotografia de familie.

Un mesaj va fi trimis apoi de un astronaut de la Statia Spatiala Internationala (ISS), urmat de reuniuni in jurul unor mese rotunde la nivel inalt, unde se va discuta despre mijloace de realizare a dezvoltarii durabile, subiectul despre care se vorbeste de o saptamana la conferinta Rio+20. Un dineu de gala va fi oferit participantilor de responsabilii brazilieni.

Declaratia finala a summit-ului va fi parafata insa abia vineri de sefii de stat si de guvern prezenti, sau de reprezentantii lor, desi ea a fost deja aprobata marti de toate delegatiile.

Printre marii acestei lumi care vor absenta la semnarea documentului vor fi presedintele american Barack Obama, reprezentat vineri de secretarul de stat Hillary Clinton, precum si premierul britanic David Cameron, cancelarul german Angela Merkel si presedintele rus Vladimir Putin. De asemenea, Francois Hollande, va parasi Brazilia in aceasta seara.

Sursa: Agerpres