Sanatate

DIETA – RECOMANDARI – Fructele consumate in exces ingrasa, sustine nutritionistul vedetelor – Mihaela Bilic (VIDEO)

Foto: fructe - piata Baia Mare (C) eMaramures.roVezi VIDEO
Fructele sunt indicate in dieta, insa e obligatoriu ca acestea sa fie diversificate si sa nu fie consumate in cantitati foarte mari. Sfaturile vin chiar din partea cunoscutei nutritioniste Mihaela Bilic, care a recomandat consumul de cirese, capsuni, caise, dar cu ponderatie. Specialistul, aflat recent in Baia Mare ca sa isi lanseze cartea ”Sanatatea are gust”, a declarat ca persoanele care tin la silueta pot face cure de o zi cu fructe, fara sa le prelungeasca pe mai multe saptamani.

Nutritionistul Mihaela Bilic, care le-a ajutat sa slabeasca pe vedetele tv Teo Trandafir si pe Mihaela Radulescu, a atras insa atentia ca fructele contin zahar, astfel incat acestea nu trebuie consumate in cantitati mari si nici alaturi de alte alimente. Astfel, un kilogram- doua de fructe pe zi sunt recomandate in meniu, dar atunci in mod cert trebuie evitata mancarea, pentru ca o combinatie intre fructe si alte alimente va duce la ingrasare.

”Putem manca un kilogram, doua de fructe intr-o zi, sunt sursa de apa, vitamine si minerale, dar atentie: si de zahar. Din cauza asta, fructele nu trebuie consumate in adaos la o dieta bogata in calorii pentru ca ele vin, chiar daca nu par, cu o cantitate mare de zahar. Cand mancam fructe, sa tinem cont, mai ales daca suntem la cura de slabire ca 3-4 fructe pot insemna chiar echivalentul unei mese”, a declarat nutritionistul Mihaela Bilic.

Mai mult, aceasta a recomandat fructele de sezon, mai putin citricele, care acum se gasesc si vara. Recomandarile au fost apreciate de baimareni, dar multi baimareni au spus ca sunt prea scumpe ca sa faca excese, cantitatile cumparate fiind moderate.

”As prefera fructele autohtone pe cat posibil pentru ca sunt mai bune. Prefer merele pentru ca sunt si obligat sa le mananc din cauza diabetului. Mai putin celelalte fructe… Cele exotice foarte rar le consum”, a marturisit un varstnic iesit in piata la cumparaturi.

Comerciantii au spus ca in aceasta perioada se vand foarte bine fructele romanesti, in topul preferintelor fiind ciresele si capsunile, al caror pret este inca prea mare pentru buzunarele multor baimareni.

“Acuma, depinde, fiecare… Care sunt cu diabet prefera unele, altii cumpara altele. Acum trec foarte bine ciresele, capsunile, acum cate putin caisele. Portocalele mai putin, mango sau alte fructe exotice, de asemenea”, a declarat o vanzatoare din Piata Izvoarele Baia Mare.

In ce priveste pretul la fructele autohtone, acesta e destul de piperat, in conditiile in care un kilogram de cirese se vinde cu 10 lei, iar unul de struguri costa 13 lei. Caisele si piersicile se comercializeaza la 6 lei/kg, perele la 7 lei/kg, iar un anans se vinde cu 3,5 lei, bucata, in timp ce o caserola de kiwi costa 5 lei.
Sursa: Camelia Tocaci, Anca Popescu